Vahşete isyan dalgası giderek yayılıyor

Vahşete isyan dalgası giderek yayılıyor
Üniversiteli Özgecan Aslan’ın ölümü, erkekler tarafından geçen yıl 294 kadının öldürüldüğü, 142 kadının tecavüze uğradığı Türkiye’nin vicdanını harakete geçirdi. Vahşeti protesto eden sanatçılar “siyah” giyindi, hemen hemen tüm illerde kadınlar yürüyüşler, odalar, siyasetçiler acıya ortak olmak için açıklamalar yaptı.

Kadınlar dün de meydanlardaydı...

Haber: Salim Yavaşoğlu

Ankara'da İç Güvenlik Paketi'ni protesto eden avukatlar Özgecan için saygı duruşunda bulundu. Katil Suphi Altındöken ifadesinde, tecavüz ve öldürme amacı olmadığını, biber gazı sıktığı için sinirlendiğini, Özgecan'ın ellerini de canlıyken kestiğini söyledi. Mersin'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan öğrenciler, slogan atarak yürüdü. Taziye çadırına gelen öğrenciler, Özgecan'ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi. Anne Songül ve baba Mehmet Aslan, öğrencileri karşısında görünce duygulandı. Bu arada Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etmek isteyen 4 kız, kendilerini Mersin Adliyesi'nin bahçe demirlerine zincirledi. Öte yandan Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, "Canilerin adliyeye çıkarılması ve adli sürecin devam etmesi adına gerekli görevlendirmeyi yaptık" dedi.

Okulunda yaşayacak

Çağ Üniversitesi, psikoloji bölümü öğrencileri Özgecan Aslan’ın adını, üniversitelerinde yeni kurulan psikoloji laboratuvarına verecek. Üniversitenin internet sitesinde yer alan Özgecan’ı Ölümsüzleştiriyoruz” başlığı altındaki açıklamada, “Üniversitemizin senatosu
olarak yeni kurduğumuz psikoloji laboratuvarına ’Özgecan Aslan Psikoloji Laboratuvarı’adını vereceğiz. Böylelikle, onun mesleğine dair hayallerinin yaşatılması ve isminin ölümsüzleştirilmesi kararı alınmıştır. Hukuk Fakültesi olarak davanın sonuna kadar takipçisi 
olacağız” denildi.
 

Tutuklandılar
Diyarbakır’da dolmuş şoförleri Özgecan Aslan’ın, üzerinde “Tecavüz insanlık suçudur, Özgecan’›n katline sessiz kalma” yazılı fotoğrafını astıkları araçlarına siyah kurdele bağladı.. Van Kadın Derneği, Yaşam Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi ile Van Kadın Sanatçılar Derneği üyelerinden oluşan kalabalık dövizlerle yürüdü, Kürtçe ve Türkçe sloganlar atarak zılgıt çekti. Öte yandan Özgecan Aslan’ı öldürdükleri iddiasıyla adliyeye sevk edilen 3 zanlı tutuklanarak ayrı ayrı cezaevlerine gönderildiler.

 

Sırasına karanfil bıraktılar

Çağ Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, Tarsus’ta öldürülen Özgecan Aslan’ın en son
ders gördüğü sınıftaki sıraya, fotoğrafını koyup karanfil bıraktı. Çağ Üniversitesi psikoloji bölü-
mü ve farklı fakültelerdeki arkadaşları, Özgecan’ın en son ders gördüğü sınıfta toplandı. Arkadaşları, son olarak İngilizce dersi aldıkları sınıftaki sıraya Aslan’ın fotoğrafını koydu, öğrenciler ve bazı öğretim üyeleri, karanfil bıraktı. Bu arada gençler Özgecan’ın Barış Mahallesi 4505 Sokakta bulunan evlerine giderek başsağlığı diledi. Baba Mehmet Aslan, caydırıcı olması için idam cezasının gelmesini istediğini ancak bunun çözüm olmayacağını söylerken anne Songül Aslan, “Adalet yerini bulsun. Kızımın kanı yerde kalmasın. Gereken cezayI bulsun, bu katliamı yapanlar idam edilsin” diye konuştu.

 

Özgecan cinayeti, siyasetçilerin çok sert tepkisine neden oldu. CHP Milletvekili Mahmut
Tanal, özellikle son yıllarda gittikçe artan kadına karşı cinsel, psikolojik ve fiziki şiddetin önüne geçilemez boyuta geldiğini söyledi. Meclis’e yasa teklifi veren Tanal, cinsel saldırı suçun
da, cezaların artırılmas›, zaman aşımına uğramaması, tahrik indiriminin kaldırılması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilememesini istedi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AKP’li Ahmet İyimaya da, “Kadına karşı şiddete ve vahşete dayalı öldürmelerde idam cezası, ölümle sonuçlanmayan cinsel şiddette niteliğe göre süreli veya sürekli olarak erkeklik gücünü yok etme cezası seçenekleri yeniden tartışılmalıdır” dedi.