Suni muhalefet çatırdadı

Suni muhalefet çatırdadı
Suni muhalefet çatırdadı

ABD ve Batı’yla işbirliği yaparak Alevi (Nusayri) Beşşar Esad yönetimine karşı ayaklanan Sünni muhalefet içindeki çatlak giderek büyüyor. Nitekim gelinen noktada Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun istifa etti. SUK, geçen eylül ayında İstanbul’da Esad rejimine karşı muhalefeti tek çatı altında toplamak amacıyla kurulmuştu.

 

Suriyeli işbirlikçiler çöküşün eşiğinde

ABD ve Batı’nın desteğiyle Esad yönetimine karşı ayaklanan Sünni muhalefet içindeki çatlak büyüyor.

Suriye’de ABD ve Batı’nın desteğiyle Alevi (Nusayri) Beşşar Esad yönetimine karşı ayaklanan Sünni muhalefet, bir türlü birlik oluşturamadığı gibi aralarındaki çatlak da giderek büyüyor. Nitekim, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun istifa etti. Galyun, seçildiği andan itibaren muhalefet tarafından göreve uygun olmadığı iddiasıyla eleştiriliyordu. Bazı muhalifler istifa kararını sevinçle karşıladı. Galyun’un istifasını sunarken, yerine biri bulununcaya kadar görevde kalacağını söylemesi ise sorunun ne denli ciddi olduğunu destekliyor.


Sorunlar yumağı
Şam’da yandaş yönetim isteyen ABD liderliğindeki Hıristiyan koalisyon da Suriye muhalefetinden hoşnut değil. Esad’ın hâlâ devrilmemesinin faturasını, yapılan onca silah ve para yardımına karşın birleşemeyen muhaliflere çıkartıyor.  Galyun’un istifa kararı Yerel Koordinasyon Komitelerinin SUK’u daha küçük parçalara bölme tehdidini ret etmesiyle gerçekleşti. Yerel Koordinasyon Komiteleri, Gayun’u tekrar seçen SUK sekreterlik ve yönetim kurulunu, diğer üyelerin hareketlerini görmezden gelmekle ve Suriye hükümetine karşı savaşan insanların ihtiyaçlarına yanıt vermemekle suçladı. Diğer bir sorun ise SUK’un yapısı. Özgür Suriye Ordusu, SUK’u tanımadıklarını açıklamıştı. SUK, geçen Eylül ayında İstanbul’da Esad rejimine karşı muhalefeti tek çatı altında toplamak amacıyla kurulmuştu. Müslüman Kardeşler 350 üyeyle, SUK’un büyük bir bölümünü oluşturuyor ve konseyin en güçlü gruplarından biri. Müslüman Kardeşler ayrıca tarihte Baas hükümetine karşı çıkmalarıyla da bilinen köklü muhalefet gruplardan biri. Ancak Müslüman Kardeşlere yakın olmakla eleştirilen SUK, radikal Sünni grubun 1980’lerde durdurulmadan önce Sünni olmayan azınlıklara yaşattıkları şiddet dolayısıyla endişe yaratıyor. Galyun, Müslüman Kardeşler’e fazlasıyla yakın olmakla, SUK’a en büyük bağışları yapan ve aynı zamanda Sünni olan ülkelerin etkisinde kalmakla eleştiriliyordu. SUK’un direnişçilere ulusal yardım arama çabaları da zayıf bulunmuş, kendilerini Özgür Suriye Ordusu’na tanıttıramamaları da hayal kırıklığı yaratmıştı.


Aleviler ülkeyi kontrol ediyor

Suriye’nin yüzde 12’sini oluşturan Aleviler (Nusayriler), Esad rejiminden yana. Aleviler, Sünniler’in çoğunlukta olduğu ülkeyi kontrol ediyor. Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın 1970’de yaptığı darbeden sonra Aleviler, güçlerini pekiştirdiler. Hafız’ın Alevi-laik kimliği azınlıkların bağlılığına yardımcı oldu.