Yargıda büyük kaos

Yargıda büyük kaos
Yargıda büyük kaos

“2’nci Dalga”nın savcısı Muammer Akkaş isyan etti:

“2’nci Dalga”nın savcısı Muammer Akkaş isyan etti:

Gerekçe göstermeden dosyayı elimden aldılar

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda “2. Dalga” savcısından gündem değiştiren açıklama geldi. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosya elinden alınan Savcı Muammer Akkaş, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalarda bulundu. Savcı Akkaş açıklamasında, “Cumhuriyet Savcısı olarak soruşturma yapmam engellenmiştir” dedi. Akkaş’ın açıklaması şöyle:

 


Yargıya sahip çıkın

“Bugün (dün) itibariyle bu soruşturma dosyasının içerisinde yer alan arama, el koyma, gözaltı kararları ile birlikte gerekçe gösterilmeden uhdemden alındığını öğrendim. Bundan sonra sorumluluk İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı Vekilindedir. Tüm meslektaşlarım ve kamuoyu bilmelidir ki; bir Cumhuriyet Savcısı olarak soruşturma yapmam engellenmiştir. Dolayısıyla hem Başsavcılık üzerinden hem de yargılama kararlarını uygulama durumunda olan Adli Kolluk üzerinden yargıya açıkça baskı yapılmış ve mahkeme kararlarının uygulanması önlenmiştir. Mahkeme kararlarını uygulamayarak sıralı amirler suç işlemiştir. Şüphelilerin önlem alması, kaçması ve delil karartması imkanı verilmiştir. Devletin üç temel erkinden biri olan, bağımsız ve tarafsız bir şekilde görev yapması beklenen yargı erkinin bir mensubu olarak bizlerden beklenen, mevzuatın bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde işlenen suçlar ve suç işleyenler hakkında gereğinin yapılmasıdır. Görevimiz, baskılardan korkarak ve çekinerek milletin hukukunu çiğnetmek değil, milletimizin hukukunu koruma yoluyla görevimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışmaktır. Başta meslek büyüklerimiz olmak üzere bütün hukuk camiasından yargı bağımsızlığına sahip çıkmalarını bekliyorum.”

 

 

Bilal Erdoğan ifadeye çağrılacaktı

Ulusal Kanal, Savcı Muammer Akkaş’ın “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak” ve “örgüte üye olmak” suçlamasıyla 2 Ocak tarihinde Bilal Erdoğan’ı ifadeye çağırdığı öne sürülen bir belge yayımladı.

 

Başsavcı’dan savcıya “yalancı” suçlaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, “2. Dalga Operasyonu’nda soruşturma yapmam engellendi” diyen Savcı Muammer Akkaş’ı “yalancılıkla” suçlarken, bilgileri medyaya Akkaş’ın sızdırdığını ima etti. Başsavcıların savcılar üzerinde denetim yetkisi olduğunu söyleyen Çolakkadı, “Soruşturmaları başsavcılar başlatır ya da yetki verdiği vekiller ve cumhuriyet savcıları yapar. Savcı rastgele kendi kendine ne soruşturma başlatır ne de bitirir. Cumhuriyet savcıları önemli olayları kamuoyunu ilgilendiren medyada yer alacak olayları derhal, hatta çok önemliyse faksla telefonla, başsavcıya veya vekile bildirir. Her önüne gelen kendiliğinden bir şey yaparsa kaos olur. İki yıldır hiçbir bilgi verilmeden yürütülen soruşturmalar var. Bir savcı isterse yırtar yok eder, isterse işleme koyar, bilen gören yok” dedi. Basın açıklamasının ya başsavcı ya da basın sözcüsünün yapacağını savunan Çolakkadı, şöyle konuştu:  “Buna riayet etmeyen, elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranlar, hukuka uygun soruşturma yürütemeyenlerin soruşturması başka savcıya verilir. Şimdi yanlış aktarılıyor savcı tarafından. Bu yeni bir uygulama değil. Bir başsavcı vekilimiz, TMK’dan sorumlu vekil olmak üzere 5 savcımız inceliyor. Bu 5 savcı yanlış yapacak tek savcı mı doğru yapacak. Dosyayı başsavcı vekilimizle okuyun kapsamlı bilgi verin dedim. Anlaştık, bilgi veririz diye gittiler. Ama sabahleyin geldik ki olay medyada. Bunun üzerine basın açıklaması yaptık. Gizlice hemen emniyete medyaya intikal ettiriliyor. Medyanın gücüyle savcı çalışır mı. Soruşturmalar böyle orta yerde yapılabilir mi. Medyaya aktarmak suç değil mi. Amacım, hukuk uygulansın, soruşturmalarımız adalet adına yürüsün. Soruşturmalar yapılacak, ne fazla ne eksik. Yargının rencide edilmesini, yanlış anlamlara sebebiyet verilmesini önlemek için bu açıklamayı yapıyorum.”