Beyanname verme sınırı 75 bin TL

Beyanname verme sınırı 75 bin TL
Beyanname verme sınırı 75 bin TL

Yeni Gelir Vergisi Yasası, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Kira, mevduat, ücretten oluşan yıllık

Yeni Gelir Vergisi Yasası, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Kira, mevduat, ücretten oluşan yıllık
kazancı 75 bin liranın üstünde olan çalışanlara beyanname zorunluluğu ve % 35 vergi getiriliyor

 

Maliye Bakanı Mehmet  Şimşek’in geçen hafta Başbakan Erdoğan’a 4 saatlik bir sunumla anlattığı yeni Gelir Vergisi Yasası, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Özellikle yıllık kazancı 75 bin liranın üstünde olan çalışanlara da beyanname verme zorunluluğu getirmesi, gençlere iş kurarken vergi avantajı sağlaması, evi satarken 5 yıllık muafiyetinin 10 yıla çıkarması en büyük değişiklikleri arasında yer alıyor.

 

Kira ve mevduat

 

Başbakan’ın onay verdiği tasarının yeni gelir vergisinde yaptığı düzenlemeleri Maliye Bakanı Şimşek açıkladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nı dün Bakanlar Kurulu’na gönderdiklerini ifade ederek, “Ümit ediyorum ki yakında imzalar tamamlanıp Meclis’e gider” dedi. Yeni hazırlanan taslakta Gelir ve Kurumlar Vergisini birleştirdiklerini ifade eden Şimşek, yaklaşık 250 madde olan bu iki kanunu basitleştirip 95 maddeye indirdiklerini ifade etti. Bakan Şimşek, asgari ücret vergisine ilişkin yeni bir düzenleme olup olmayacağı hususunda ise, asgari ücrete ilişkin yeni bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını söyledi.
1-75 binden fazla kazanca yüzde 35 vergi: Yeni Gelir Vergisi Yasası’nda yıllık kazancı 75 bin lirayı aşanların tüm gelirlerini yani kira, mevduat ve değer artışı kazançlarını toplayıp beyan etmeleri zorunluluğu kira ve mevduat geliri vergisini direkt yüzde 35’e çıkarabilecek. Aylık kazancı 4 bin 500 lira olanlar bu sınıra ulaşıyor.
2- Eğitim ve sağlık gideri düşülecek: Mevcut kanunda yıllık gelir vergisi beyannamesinde, (Madde 89) beyan edilen gelirin %10’unu aşmamak kaydıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ait eğitim ve sağlık harcamaları indirim konusu yapılabilecek.
3-Taksiciye bakkala sakatlık indirimi: Mevcut kanunda özürlü kişi bakan serbest meslek erbabı ile ücretli, bu gelirleri için, sakatlık indirimi uyguluyor. Tasarıda bu imkan basit usule tabi mükellefe (taksici, bakkal vs) de getiriliyor. İndirim tutarı, çalışma gücünün en az %80’ini kaybetmiş engelli bakanlar için 770 TL, yüzde 60’ını kaybeden engelli bakan 380 TL, yüzde 40’ını kaybeden engelli bakan 180 TL indirim yapabilecek.
4-Evde vergi sınırı 10 yıl: Mevcut Gelir Vergisi Yasası’nda 5 yıl olan ev alım satımındaki verginin ortadan kalkması hali yeni Gelir Vergisi Yasası’nda 10 yıla çıkıyor. Evi 3 yıl içinde satanlar kazançlarının tamamı üzerinden vergi ödeyecek. 3 yıl sonra satanlar yüzde 80’i, 5 yıl sonra satanlar ise yüzde 40’ı üzerinden vergi ödeyecek.
5-Zengin vergisi kaldırılıyor: Ölüme bağlı nedenlerle gerçekleşen Veraset vergisi kaldırılıyor. Bu vergi halen yüzde 1 ile 10 arasında uygulanıyor. 130 bin liraya kadar olan miras için vergi olmadığı için ancak zengin kişilerin miras vergisi olarak adlandırıyor. İntikal vergisi ise gelir vergisi içine alınıyor.