Erdoğan: Fakiri daha da fakirleştiren bu sistem derman olamaz

Erdoğan: Fakiri daha da fakirleştiren bu sistem derman olamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada "Fakiri daha da fakirleştiren bu sistem derman olamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslami Finans Zirvesi’nde konuştu. Erdoğan, mevcut kapitalist düzeni eleştirerek “Fakiri daha da fakirleştiren bu sistem derman olamaz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Elini vicdanına koyan hiç kimsenin bu manzarayı içine sindireceğini düşünmüyorum” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Uluslararası Finans Enstitüsü'ne göre küresel borçluluk 315 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bu oranların sürdürülebirliliği bile şüpheliyken borçlanmanın daha da artması bekleniyor. Servet eşitsizliği tarihi bakımdan en yüksek seviyeye çıktı. En zengin yüzde 1'lik kesim küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Alttaki yüzde 50'lik kesimin payı ise yüzde 1'i dahi geçmiyor. Fakirden zengine doğru artan bir servet transferi yaşanıyor. Afrika'dan Asya'ya milyarlarca insan bir avuç kişi için adeta seferber olmuş durumdadır."

“FAKİRİ DAHA DA FAKİRLEŞTİREN BU SİSTEM DERMAN OLAMAZ”

"Elini vicdanına koyan hiç kimsenin bu manzarayı içine sindireceğini düşünmüyorum. Kapitalist sistemin serbest piyasayı teşvik ediyor gibi görünse de tekelleşmeyi, paradan para kazanmayı ödüllendirdiğini görüyoruz. Fakiri daha da fakirleştiren bu sistemin dertlerimize derman olamayacağını hepimiz kabul etmek zorundayız.

Sosyal adaleti önceleyen, pozitif sosyal etki etmeyi amaçlayan katılım finans, tüm insanlığa hitap edecek potansiyele sahiptir. Türkiye olarak bunu tecrübe ettik. Özel finans kurumları 40 sene içerisinde sürekli değişerek bugünlere kadar geldi."

"YASTIK ALTI TASARRUFUN EKONOMİYE KATKISI YOK"

"Bankacılık içindeki payı yüzde 9'a yaklaştı. Katılım finansın halen arzu ettiğimiz seviyenin gerisinde olduğunu itiraf etmek durumundayım. Yastık altı denilen, sistem dışı tasarruf anlayışına sahibiz. İnsanımız zor günler için gelirinin bir kısmını tasarruf eder. Bunu da altın ve maalesef dövizle yapmaktadır. Ekonomiye aktif bir katkısı olmadığını biliyoruz. Yastık altını ekonomiye sokmak için çağrıda bulunduk. Kurumlarımız toplumu ikna edici finansal ürünler geliştiremedi. Ön yargılar hala kırılmadı. Bilgiden ziyade ön kabullerle hareket edildiğini görüyoruz."