Erdoğan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir araya geldi

Erdoğan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. 78. BM Genel Kurulu nedeniyle ABD'de temaslarda bulunan Erdoğan, Türkevi'nde Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, basılı kapalı gerçekleştirilen görüşme için Türkevi'ne geldi. Miçotakis'in Türkevi'ne girdiği anlar kameralara yansıdı.

Bu görüşme ile birlikte Erdoğan ile Miçotakis, son 3 ay içinde ikinci kez yüz yüze görüşme gerçekleştirmiş oldu. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

YOL HARİTASI VE ZAMAN ÇİZELGESİ TEYİT EDİLDİ

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, iki lider, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde mevcut olumlu iklimi ve bunu muhafaza etme kararlılıklarını teyit etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis da katıldı.

micotakis-ve-erdogan.jpg

Liderler, Dışişleri Bakanlarının 5 Eylül'de Ankara'da gerçekleştirdikleri toplantıda mutabık kalınan, iki ülke arasındaki temaslara ilişkin aşağıda kayıtlı unsurları da içeren yol haritası ve zaman çizelgesini de teyit etti. Buna göre siyasi diyalog ve pozitif gündemden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarının Ekim ortasındaki toplantıları; Kasım ayındaki Güven Arttırıcı Önlemler toplantıları ve 7 Aralık'ta Selanik'te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı hayata geçirilecek.

İKİLİ İŞ BİRLİĞİ VE GÖÇ MESELESİ

Açıklamada ayrıca, iki liderin bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduğu, özellikle Akdeniz bölgesinde yaşanan ve yakın geçmişte her iki ülkeyi de büyük ölçüde etkileyen doğal afetler ve iklim krizi olgularının ele aldığı kaydedildi. İki liderin, sivil koruma alanındaki ikili iş birliğinin yüksek öncelikli olarak güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldığı belirtildi.

micotakis.jpg

Göç konusunun her iki ülke için ortak bir sınama olduğu bilinciyle bu meselenin ele alınması için birlikte çalışma konusunda da anlaşma sağlandığı belirtilen açıklamada, "Dışişleri Bakanları, üzerinde mutabık kalınan yol haritasının ileriye götürülmesi amacıyla çalışma ve eş güdümü sürdürmekle görevlendirildiler" denildi.

ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM

Görüşmenin ardından X hesabı üzerinden Miçotakis ile birlikte çekildiği fotoğrafları paylaşan Erdoğan, "Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun" ifadesini kullandı.

erdogan-paylasim.jpg

İlgili Haberler