Erdoğan: 'Onlar için tek mesele paradır'

Erdoğan: 'Onlar için tek mesele paradır'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hartum Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Er ya da geç Firavun'un karşısına, zulüm düzenini yerle yeksan edecek bir Musa çıkar. Bunu biliyoruz" dedi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Sudan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Hartum Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

- Bir kez daha Sudan'a ayak bastığımız andan itibaren bizleri coşkuyla karşılayan Sudan'a milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sizler seçilmiş bir topluluksunuz. Tarihi Hartum üniversitesinin takdim ettiği fahri doktora için şükranlarımı sunuyorum. Afrika'nın önde gelen üniversitelerinden biri tarafından böyle bir ünvana layık görülmek büyük bir onur.

"BİZ HİÇBİR BEŞERİ GÜCÜN ÖNÜNDE EĞİLMEDİK"

- Ziyaretimiz önemine yaraşır şekilde dolu dolu geçiyor. Sudan'a yaptırımları tasvip etmiyoruz. Zannediyorlar ki bizim elimizdeki bu güç daimidir. Haklı olan güçlüdür, güçlü olmaya devam edecektir. Bu ambargolardan dolayı Sudanlı kardeşlerim çok acı çekti. Haksız yaptırımlar Sudan'ın bugününden seneler çaldı. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Biz hep dik durduk. Biz hiçbir beşeri gücün önünde eğilmedik. Türkiye olarak her fırsatta Sudan'a yaptırımları doğru bulmadığımızı ifade ettik. Birilerini keyfi için kardeşik hukukumuzun zedelenmesine müsaade etmedik. 

- İmkanlarımızı Sudan halkı için seferber ettik. Sudan halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Sudan uluslararası alanda hakettiği yere geleceğine inanıyorum. Müslümanlar olarak son yıllarda büyük bir türbülansın içinden geçiyoruz. Birçok ülke sancılı ve sıkıntılı günler yaşıyor. 

"BATI DEVLET TERÖRÜ UYGULAYANLARA NİÇİN SESSİZ KALIYOR?"

- İsrail devlet terörü uygulamıyor mu? Onunla beraber hareket edenler bunu uygulamıyor mu? Down sendromlu Muhammed'i taciz edenler devlet terörü uygulamıyor mu? Cüneydi'nin gözlerini bağlayan israil askerleri devlet terörü uygulamıyor mu? Bunları Batı görmüyor mu? Niçin sessiz kalıyorlar?

- Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. İslam dünyası bir kez daha bölünmek isteniyor. Mezhep farklılıkları körüklenerek Afrika'nın bazı ülkelerinde olduğu gibi yüzyıllardır aynı toprağı paylaşan insanlara kanlı senaryolar uygulanmaya çalışılıyor. Bir damla petrolü bir damla kandan daha kıymetli gören sefil anlayış zenginliklerimizi gasp etmek için bizi birbirimize kırdırıyor.

"BİR AVUÇ PETROL İÇİN ÇİĞNEMEYECEKLERİ HİÇBİR İLKE YOKTUR"

- Kimi zaman ekonomik yaptırımları bir silah olarak kullanıyorlar. Medyadaki elemanlarını üzerimize salıyorlar. Amaçlarını gerçekleştirmek için PKK PYD ile olduğu gibi terör örgütlerini taşeron olarak kulllanıyorlar. Modern sömürgeciler için tek değer elmas, altın ve petroldür. Onlar için mesele demokrasi hukuk adalet insan değil. Onlar için tek mesele paradır, çıkardır, menfaattir. Bir avuç petrol için çiğnemeyecekleri hiçbir ilke yoktur. Bunu en iyi Afika kıtası bilir. Kendi topraklarında köle gibi çalıştırılan başka kıtalara götürülen Afrikalı kardeşlerimiz sömürünün ne olduğunu bizden daha iyi bilir. 

"KUDÜS HEPİMİZİN ORTAK ZAFERİDİR"

- Kudüs meselesinde eğilmediğimiz gibi dik duralım. Birçok Afrika ülkesinde halk sefalet içinde yaşarken ülkenin zenginlikleri Batı'lılar tarafından gasp ediliyor. Üretimi basit ilaçlara ulaşamadıkları için onbinlerce Afrikalı çocuk hayatını kaybediyor. Afrika binlerce evladını Akdeniz'in azgın dalgalarına kurban veriyor. Ülkesindeki benzin istasyonlarında kuyruk olan ülkenin dünyanın en büyük petrol üreticisi olması bunun en çarpıcı örneklerinden biridir. 

- Mevcut düzene direnen pek çok liderin nasıl baskı altına almaya çalışıldığını kendi ağızlarından dinliyorum. Mazlumların ahı asla yerde kalmaz. Er ya da geç Firavun'un karşısına, zulüm düzenini yerle yeksan edecek bir Musa çıkar. Bunu biliyoruz. Dayanışma içinde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir engel yoktur. 

- ABD'nin Kudüs kararı karşısında tüm Müslümanların sergilediği uhuvvet bir kırılma noktası olmuştur. Aklı selim sahibi Hrisyanlarda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'e peşkeş çeken kararına direnmişlerdir. İİT'ye birçok lider katıldı. Orada tüm ülkeler yekvücut olarak ABD'nin kararını tanımadıklarını Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul ettiklerini ilan ettiler. 

- Önce BMGK'ya sonra Genel Kurul'a taşıdık. Genel Kurul sürecinde 128 ülke yapılan şantaj ve tehditlere rağmen karar tasarısına rağmen oy kullandı. ABD yanında 8 ülke buldu. Onlarda ülkecikler. Bu sonuç hepimizin ortak zaferidir. Bir ve beraber hareket edince neleri başarabileceğimizin en güzel ifadesidir. Bugün Hartum'dan bu 128 ülkenin tüm liderlerine teşekkür ediyorum. 

- Sudan Türkiye üniversitesi kurmak istiyoruz. YÖK muhataplarııyla çalışmasını başlatacak. 

İlgili Haberler