'Parlamento kapanmadan bu iş bitmeli'

'Parlamento kapanmadan bu iş bitmeli'
'Parlamento kapanmadan bu iş bitmeli'

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, süreçle ilgili açıklamalar yaptı: Hükümetle 2. aşamanın ilk görüşmesini yaptık.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, süreçle ilgili açıklamalar yaptı: Hükümetle 2. aşamanın ilk görüşmesini yaptık. Bir çalışma yapıldığı söylendi ama ne olduğunu bilmiyoruz. TMK’nın kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, yol temizliği dediğimiz bazı öneriler sunduk. Haftaya tamamlanır. Meclis’e gelir mi, gelmez mi bilmiyorum ama parlamento kapanmadan teklif getirilmeli.

“Meclis kapanmadan
ikinci aşama bitmeli”

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Gençlik Meclisi’nin kurulmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplarken, süreçle ilgili ikinci aşamanın ilk görüşmesini yaptıklarını söyledi. Çözüm sürecinin ikinci aşamasını gerçekleştirdiklerini, devletin bunu önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklayacağını ifade eden Demirtaş, “PKK silahlarını bırakıp sınır dışına çıkıyorsa, siyaset yapanların içeride olması sürecin ruhuna ters” dedi. BDP olarak iktidar partisi AKP ile değil, hükümetle görüştüklerini vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

Mahkemeler suç işliyor
“İki eş başkan ve grup başkanvekilimizle heyetler arası resmi bir görüşmeydi. Süreçle ilgili ne yapabileceğimizi görüştük, tartıştık. İkinci aşamanın ilk resmi görüşmesi oldu. Son görüşmede somut bir aşama kaydedememiştik. Hükümetle görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bizim beklentimiz ikinci aşamada hükümetin sorumluluklarla ilgili ne düşündüğüydü. Hükümet bir çalışma yaptığını söyledi ama ne olduğunu bilmiyoruz. TMK’nın kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, yol temizliği dediğimiz bazı öneriler sunduk. Haftaya bu çalışmalar tamamlanır ama Meclis’e gelir mi, gelmez mi bilmiyorum. Ama parlamento kapanmadan teklif getirilmelidir.”

“Demokratik siyasetin işlemesi için PKK’lılar silahlarını bırakıp sınır dışına çıkıyorsa, siyaset yapanların içeride olması sürecin ruhuna ters” diyen Demirtaş, “Silahlar susmuş, siyaset yapanlar içeride tutulacaksa bunu adına siyaset denmez. Diyabakır ve Silivri’deki mahkemeler, suç işleyen mahkemelere dönüşmüş durumda. HSYK bunlarla ilgili soruşturma başlatmalı. Süreçle ilgili ortak kaygılar oluştu. İki aydan fazla kimsenin İmralı’ya gitmemiş olması kaygıları artırdı. Hafta sonu veya hafta başı İmralı’ya gidebiliriz. Akil insanlarla kaygıları konuştuk. Onların izlenimlerini dinledik ve verimli bir toplantı oldu. Raporlarını hazırlayıp hükümete sunduktan sonra görevleri bitiyor. Ama biz sayıları az ama nitelikleri fazla olarak küçük bir grup olarak çalışmalarını sürdürmelerini istedik. Süreç sonuçlanıncaya kadar bunun devamını istedik. Kürt konferansı Türkiye’de yankı buldu. Kürtlerin ne isetediğini biraz daha netleştirmiş, ulusal bir talep haline getirmiş” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin hükümetin adım atmamasının tıkanıklığa neden olabileceğini ifade ederek, “Öcalan testi kırılmadan uyarısını yapmak istiyor” demişti.