Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiği dönemin gümrük kayıtları ortaya çıktı. Test kiti de maske de yok

Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya gittiği dönemin gümrük kayıtları ortaya çıktı. Test kiti de maske de yok
Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın, Sedat Peker’in iddialarının ardından oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya maske ve test kiti götürdüğünü dile getirmişti. Gümrük kayıtlarına göre, 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkıyatı yapılmadığı ortaya çıktı.

Sedat Peker’in iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Sevgi’nin haberine göre, Erkam Yıldırım’ın Venezuela’ya malzeme götürdüğü iddia edilen döneme ait gümrük kayıtları ortaya çıktı.

Ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkıyatı yapılmadığı ortaya çıktı. Aynı dönemde yapılan 1500 adetlik test kiti gönderiminin de Türkiye ve Venezuela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlendi.

1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye gümrüklerinden Venezuela’ya giden tüm malların adet ve fiyat bilgileri ile birlikte tek tek kayıt altına alındığı listelerde ülkeden çıkışı izne tabi olan "maske" bulunmuyor.

ÜLKEDEN İZİNSİZ MASKE ÇIKARMAK YASAK

Mevcut düzenleme ile başka bir ülkeye maske göndermek isteyen işletme ya da kişilerin, öncelikle Türkiye’den çıkaracakları sayıya eşit miktarda maskeyi Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) hibe etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından DMO, hibe miktarını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bildiriyor. TİTCK de söz konusu işletme ya da kişiye aynı miktarda maske için ihracat ön izni veriyor.

Bir diğer alternatifte ise doğrudan Sağlık Bakanı’nın "yazılı oluru" ile özel ihracat izni alınabiliyor. Cumhuriyet’in görüşüne başvurduğu kişisel koruyucu ekipman ihracatçıları, "Yurt dışına çıkarılacak olan 50 adedin üzerindeki maske için tüm prosedürlerin yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna ve bu kapsamdaki ihracat işleminin Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kayıtlarında yer alması gerektiğine" dikkat çekiyor.

NE OLMUŞTU?

Suç örgütü lideri Peker, yayımlandığı videoda, eski Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın, "Türkiye ile Venezuela arasında uyuşturucu güzergâhı kurmak için geçen ocak ve şubat aylarında Karakas’a gittiğini" iddia etmişti. Bu gelişmenin ardından Erkam Yıldırım’ın Türkiye-Venezuela Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile birlikte 7 Aralık 2020’de Venezuela’nın başkenti Karakas’ta çekilen fotoğrafta yer aldığı ortaya çıkmıştı. Binali Yıldırım, "uyuşturucu ticareti" iddialarını yalanlayarak, oğlu Erkam Yıldırım’ın Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında yardım amacıyla Venezuela’ya "maske” ve “test kiti" götürdüğünü söylemişti.

İlgili Haberler