Ermenistan seçimleri ve yansımaları

18 Şubat 2013 tarihinde Ermenistan’da devlet başkanlığı seçimi yapılmıştır. 59 yaşındaki mevcut başkan Serj Sarkisyan kullanılan oyun %58.64’ünü alarak tekrar cumhurbaşkanı olmuştur. Seçmenlerin seçime ilgi göstermediği sadece %60’nın sandığa gittiği ülkede toplam altı aday yarışmıştır. Ancak eski cumhurbaşkanı Ter-Petrosyan’ın aday olmaması ve aşırı milliyetçi parti Daşnaksütyun Partisi’nin seçime katılmaması cumhurbaşkanı Sarkisyan ile bir pazarlık yaptıkları şüphesini doğurmuştur. Seçimin iddialı adayı Dışişleri eski Bakanı Raffi Hovhannisyan %36.75 oy alarak ikinci gelmiştir. Hovhannisyan ve diğer adaylar seçimde hile yapıldığı, seçmenlere para dağıtıldığı, devlet memurlarına işten atılma tehdidi yapılarak oy toplandığı, devletin araçlarıyla seçmenleri taşıdıkları gibi suçlamalar yapmışlardır. Ama çabalar nafile zira Rusya Devlet Başkanı Putin ve Batılı ülke liderleri yeni cumhurbaşkanını arayarak kutlamışlardır. Rusya ve Batılı ülkeler Ermenistan’da bir sorun istememektedirler. Demokrasinin olmadığı ve hukuk devleti sisteminin işlemediği bir ülke olmasına rağmen Batılılar hem Rusya’yı rahatsız etmemek hem de Hıristiyan bir ülkede kargaşa olmaması için her türlü olumsuzluğa rağmen Rusya destekli Sarkisyan’ın her türlü hilesine göz yummuşlardır.
Ermenistan denize açılımı olmayan, yer altı ve yer üstü zenginliği bulunmayan, sanayi ve teknolojiden nasibini almamış bir ülkedir. 29.743 km2. yüz ölçümü ve 3 milyon nüfusa sahiptir. Nüfusunun 1 milyona yakını aynı zamanda başka ülkelerin vatandaşıdır ve orada yaşamaktadırlar, İsrail vatandaşları gibi. 1 milyonun üzerinde Ermeni de başta Rusya ve Türkiye olmak üzere ailesini besleyebilmek için yurt dışında çalışmaktadır. Ermenistan’ın en önemli gelir kalemi yurt dışında çalışan Ermeniler ile diaspora Ermenilerinin gönderdikleri dövizlerdir. Toplam gayrisafi milli hasılası yıllık yaklaşık 17 milyar, ithalatı 2.5 milyar, ihracatı ise 1.5 milyar dolar olan ülkede halkın %70’e yakınının geliri yoksulluk seviyesinin altındadır. Aylık gelirleri yaklaşık 15 dolar civarındadır. Ortalama devlet memuru aylığı ise 50 dolar kadardır. Bir başka ifadeyle tipik bir Afrika ülkesi görünümündedir. Politikacıların yeni iş sahaları ve kalkınma ekonomisi propagandası halka inandırıcı gelmemektedir. Zaten politikacıların en fazla üzerinde durduğu konular, rüşvetin ve kayırmacılığın kaldırılacağı, Türkiye ile sınırlarının açılacağı Batılı ülkelerin yatırımlarının çekileceği ve Batıyla entegre olunacağı gibi vaatlerdir
Ermenistan iç istikrarsızlık ve yoksulluğuna rağmen Azerbaycan toprağının %25’ni işgal etmekte ve Türkiye’yi uluslararası camiada sözde soykırım yalanıyla köşeye sıkıştırmaktadır. Ayrıca toprak talebinde bulunma cüretini de göstermektedir. Sarkisyan aşırı milliyetçi ve yayılmacı bir kişidir. Kendi haline bakmadan Türkiye ve Azerbaycan’a iki cepheden saldırmaktadır. Bu cüretin Batı ve Rusya’dan kaynaklandığı doğrudur ama AKP zihniyetinin de bunda önemli bir payı vardır. Türkiye elindeki caydırıcılık kozlarını kullanmadığı gibi üstelik Ermenistan’ın elini güçlendiren kolaylıklar sağlamaktadır. Örneğin 70 bin Ermeni’nin Türkiye’de izinsiz çalışmasına göz yummaktadır. Bunu Başbakan Erdoğan bizzat kendisi açıklamıştır. Türk kökenli cumhuriyetlerden gelenleri oturma ve çalışma izinleri yoktur diye sınır dışı ederken, Ermenilere verilen bu değeri anlamak mümkün değildir. Ermenistan’a giden ve gelen uçaklara hava sahasını açmaktadır, bu daha önce kapalıydı. Ayrıca el altından Ermenilerin ürünlerini Türkiye’de pazarlamalarına göz yumulmaktadır. Bu tipik bir, ‘Besle kargayı oysun gözünü’ hikayesidir. AKP zihniyetini gerçekten anlamak mümkün değildir.

Yazarın Diğer Yazıları