Erzurum Kongresi nedir. Alınan kararlar ve maddeleri nelerdir

Erzurum Kongresi nedir. Alınan kararlar ve maddeleri nelerdir
Kurtuluş Savaşı mücadelesinde ilk defa milli sınırlardan bahsedilen Erzurum Kongresi’nin bugün 103. yıldönümü…

Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk sivil olarak görev aldığı yerlerden biri olma özelliği taşıyan Erzurum Kongresi, ulusal bağımsızlığın gerçekleştirilmesinde önemli adımlardan biri olarak kabul edilir.

23 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum’da gerçekleştirilen kongre, Milli Mücadelede ülkenin bağımsızlığının gerçekleşmesi noktasında tarih açısından büyük bir önemi vardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleştirilen ve alınan kararlar ise tarih için önemli zaferlerden biridir.

ERZURUM KONGRESİ NEDİR?

Ülkenin bağımsızlığına giden yolda yapıtaşlarından biri olarak kabul edilen Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar ülkenin bugüne gelmesinde büyük pay taşır. 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da gerçekleştirilen Erzurum Kongresi bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirildiği, bölgesel kongre olma özelliğine sahiptir.

ERZURUM KONGRESİ’NİN KARARLARI VE MADDELERİ NELERDİR?

Manda ve himaye reddedilmiş ve ilk kez ulusal bağımsızlık koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.

İlk kez milli sınırlardan bahsedilen Erzurum Kongresi’nde Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı anda Türk vatanı olan toprakların parçalanamayacağı açıklanmıştır.

Toplanış şekli bakımından bölgesel olan Erzurum Kongresi aldığı kararlar bakımından milli kongredir.

İlk defa geçici bir hükümetin kurulacağından bahsedilmiştir.

Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi''ne bir ön hazırlık çalışması niteliğindedir.

Başkanlığını ilk kez Mustafa Kemal’in yaptığı dokuz kişilik Temsil Heyeti oluşturuldu. Temsil Heyeti hükümet gibi görev yapma özelliğine sahip olacak ve TBMM’nin açılmasına kadarki sürece kadar devam edecektir.

Erzurum Kongresi Mustafa Kemal Atatürk’ün sivil olarak görev aldığı ilk yerdir.