Piyasalar yoğun bakımda

Piyasalar yoğun bakımda
Piyasalar yoğun bakımda

ABD, silahını gelişen piyasalara çevirince sermaye çıkışı hızlandı. Doların TL karşısındaki yükselişine faiz bandı yetmeyince Me

ABD, silahını gelişen piyasalara çevirince sermaye çıkışı hızlandı. Doların TL karşısındaki yükselişine faiz bandı yetmeyince Merkez 1.5 ay sonra ilk defa dolar sattı. Doların fiyatı 1.96’dan 1.94’e indi.

 

Küresel düzeyde  FED’in izleyeceği para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamaya dikkat çeken Merkez Bankası önceki gün borç verme faiz oranını yükseltirken faiz koridorunu genişletti, buna rağmen, dün dolar sermaye çıkışlarına paralel yine yükseldi. Dolar içeride 1,96’ya çıktı, euronun fiyatı 2.61 lirayı aştı, döviz sepeti de 2,29’u aşarak rekor kırdı. Merkez piyasalara müdahale etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak ek sıkılaştırmaya giderken, bugün valörle açtığı döviz satım ihalesinde 200 milyon dolar sattı. İhaleye 363 milyon dolar teklif gelirken; oluşan en yüksek, en düşük ve ortalama fiyatlar sırasıyla 1.9451, 1.9431 ve 1.9441 lira oldu. Borsa İstanbul 100 Endeksi ilk seansta önceki ikinci seans kapanışına göre 1.441,18 puan azalarak günün ilk yarısını 70.763,07 puandan tamamladı. Birinci seansta, hisse senetleri ortalama yüzde 2 oranında değer kaybetti.

 


Ek sıkılaştırma

 


MB Başkanı Erdem Başçı, dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu’nda (PPK) belirlenen strateji doğrultusunda, yapılacak ikinci bir açıklamaya kadar ek parasal sıkılaştırmanın her gün uygulanacağını belirterek, bugünden itibaren ek parasal sıkılaştırmanın uygulandığı günlerde en az 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açılacağını bildirdi. TCMB, 11 Temmuz’dan bu yana döviz satım ihalelerinin her birini minimum tutar olan 50 milyon dolar seviyesinden açıyordu. MB, en son 10 Temmuz’da 650 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açmıştı. TCMB’nin yüksek tutarlı döviz satım ihalesi açması ardından dolar/TL 1.9495’ten 1.9453’e gerilerken, 2.2835 seviyesindeki sepet bazında TL 2.28’in altına sarktı.
Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini ve koridordaki esnekliği artırmak için faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini 50 baz puan artırırken, piyasa yapıcısı (PY) bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını değiştirmedi. MB’nin kararlarının ardından bugüne 1,9491 seviyesinden başlayan dolar daha sonra yükselerek yeniden 1,96 liranın üzerine çıktı. Döviz sepeti de 2,29’u aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.