Soma’da sendika isyanı

Soma’da sendika isyanı
Maden işçileri, facianın ardından yanlarında durmadıkları gerekçesiyle Türkiye Maden İş Sendikası’nın Soma şubesine yürüdü. Sert tepki, başkan ve yönetim kurulunu istifa ettirdi

Soma’da sendika isyanı

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan işçiler, bu kez de işyerlerinde örgütlü olan Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifasını isteyerek eylemde bulundu. Facianın 13. gününde yüzlerce işçi, dün Soma Kaymakamlığı önünde bir kez daha toplandı. Sendikadan toplu halde istifa kararı alan işçiler, felaketin ardından yanlarında durmadıkları gerekçesiyle Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifasını istedi.

“Katiller dışarı” 
Sendikadan toplu istifa kararı aldıklarını açıklayan işçiler, Soma Kaymakamlığı önünde toplandıktan sonra kaymakamlığın yakınındaki Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi şubesine sloganlarla yürüdü. Herhangi bir güvenlik önleminin olmadığı binaya girmek isteyen grubu ilk olarak Soma İlçe Emniyet Müdürü Okan Arslan sakinleştirmek istedi. Çevik Kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı bina önünde bekleyişini sürdüren işçiler, “Sendika istifa, katiller dışarı” şeklinde slogan attı. Daha sonra madencilerden 5’i binaya girdi. Bu arada yaşanan arbede sırasında bir polis memuru ayağından yaralandı. Sendika yöneticilerinin açıklama yapılacağı bilgisinin verilmesi üzerine işçiler Soma Kaymakamlığı önüne çekildi.

Öfke dinmedi
Burada slogan atan işçilerin yanına gelen Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay’a sert tepki gösterildi. Bu sırada Küçükgencay, istifa ettiğini duyurarak işçilere şöyle seslendi: “Sendikanın şube başkanlığından istifa ediyorum. İlk gün de edebilirdim ama ’Korktu kaçtı’demesinler diye görevime devam ettim. Ben kişisel olarak istifa ediyorum.” Ardından Maden-İş Ege Bölgesi Şube Başkanvekili Recep Satır da 5 kişilik Yönetim Kurulu’nun istifa ettiğini açıkladı. Bunun üzerine işçiler, sendika binasından ayrıldı.