Yeni TTK gelecek hayatımız değişecek

Yeni TTK gelecek hayatımız değişecek
Yeni TTK gelecek hayatımız değişecek

Ticari hayatta köklü değişiklikleri beraberinde getiren yeni TTK 1 Temmuz’dan itibaren yaşamımıza girecek. Yeni TTK’

Ticari hayatta köklü değişiklikleri beraberinde getiren yeni TTK 1 Temmuz’dan itibaren yaşamımıza girecek. Yeni TTK’da 46 hapis cezasından 33’ü para cezasına çevrildi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek ve ticari hayatın yanısıra birçok şeyi de kökünden değiştirecek.
Ticari faaliyetleri düzenleyen TTK, tüketici lehine birçok madde içeriyor. Yolcu otobüslerinde geceyarısından sonra yükse sesle müzik çalınmasının yasak oluşundan şirket sahiplerinin yakınlarının şirkete nakit borçlanamayacağına dair hükümler içeren yeni TTK’da yapılan son değişiklikler de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanunun, ticaret şirketlerine ilişkin hükümlerinin uygulamasıyla ilgili tebliğler yayımlamaya yetkili olacak. Ticaret sicili müdürlükleri ve şirketler bu tebliğlere uyacaklar. 1 Temmuz’dan itibaren ekonomi hayatının bütün aktörlerinin yeni mevzuatla yollarına devam edeceğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Cezalar çok tartışıldı. Mevcut 46 hapis cezasından 33’ü idari para cezasını dönüştürüldü ancak diğerleri duruyor. Sahtekarlar, evrak sahteciliği yapanlara yönelik hapis cezası var” diye konuştu.


Şirket sahibinin yakınlarına nakit borç yasağı
Yeni TTK sadece şirket sahibinin değil, yakınları için de yaptırımlar var.Yönetim kurulu üyelerinin yakınları, şirkete nakit borçlanamayacak, bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremeyecek.


Satıcı dürüst davranmak zorunda
Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması haksız rekabet olarak sayılacak. Uygulanan faiz veya vade farkı, ödemelerin nasıl yapılacağı açıklanacak.


Gerçek değer beyan edilecek
Müşteri, malın değeri konusunda yanıltılamayacak ve karar vermesine hediyelerle etki edilemeyecek. Kapıdan veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.


Bilgiler internette yayınlanacak
Yeni kanunla birlikte her tacir internet sitesi oluşturmak zorunda olmayacak, ancak internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi olan tacirler, işletmesi ile ilgili bilgileri bu siteden yayımlayacak.


Sermaye şirketine web sitesi
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan sermaye şirketlerinden internet sitesine sahip olanlar, üç ay içinde internet sitelerinin içeriklerini kanunun öngördüğü şekilde düzenleyecek.


Belgeler eksiksiz tutulacak
Her türlü kağıt ve belgede, sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, sermaye, internet sitesinin adresi ve no’sunun gösterilmesi zorunluluğuyla ilgili maddenin yürürlüğü 1 Ocak 2014’e ertelenecek.