F1 takımlarını büyük harcamalardan kurtarabilecek boya teknolojisi

F1 takımlarını büyük harcamalardan kurtarabilecek boya teknolojisi
Formula 1 araçları bu yıl 46 kilogram ağırlaşırken, minimum ağırlık 752 kg'dan 798 kg'a çıkarıldı.

motorsport.com''un haberine göre; Bu, F1 için yeni bir rekor anlamına geliyor. Ancak 10 takımdan 9''u, minimum ağırlık olan 798 kilogramı göremiyor. Sadece Alfa Romeo bu konuda sorun yaşamıyor. 

Ağırlık, 2022 araçlarının en büyük sorunlarından birisi ve şu anda F1''de bir nevi "ağırlık savaşları" yaşanıyor. Minimum ağırlığı 10-15 kilogramla kaçıran araçlar bile var. 10 kilogram daha ağır olmak, 0.3 sn kadar daha yavaş olmak demek. 

AMuS''a göre Red Bull ve Mercedes 15, Ferrari 10, Haas ve McLaren 5 kg daha ağır.

Red Bull''un motor sporları danışmanı Dr. Helmut Marko''nun dediği gibi "minimum ağırlık limitinde olmayan bir araçla dünya şampiyonluğu kazanamazsınız." Tüm mühendisler araçlarını hafifletmek için çalışıyorlar ve 10 kilogramın 0.3 saniyeye eşit olduğunu biliyorlar. 

Araçları hafifletmek başlı başlına zor olsa da bütçe sınırlaması işleri de karmaşıklaştırıyor. 2022 sezonu için bütçe sınırlaması 140 milyon dolar.

Araca getirilen güncellemelerin maliyetleri de bu bütçeye dahil ediliyor. Yani, araçları hafifletmek için yapılacak değişimlerin maliyetleri de bu bütçeye eklenecek. 

İlgili Haberler