Fabrikaları satılan şeker pancarı biri ağır 6 hastalığa iyi geliyor. Kanseri önlüyormuş. Amerika’nın isteğiyle kota getirilmişti

Fabrikaları satılan şeker pancarı biri ağır 6 hastalığa iyi geliyor. Kanseri önlüyormuş. Amerika’nın isteğiyle kota getirilmişti
Gıda Mühendisi Yasin Günaydın, şeker pancarının her derde deva olduğunu söyledi. Günaydın, şeker pancarının kanseri bile önlediğini söylerken, Türkiye şeker fabrikaları bir bir özelleştirildi. Şeker sektöründe 2020-2021 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası ise 2 milyon 700 bin ton olarak belirlendi.

Şeker pancarının yararları insan sağlığı üzerinde oldukça fazladır. Şeker pancarı, A ve C vitaminleri ile, kalsiyum, çinko, demir, sodyum, magnezyum, lif ve potasyum gibi birçok mineral ve bileşen içerir.

Çoğunluk tarafından sadece şeker üretimi için kullanıldığı düşünülen şeker pancarı, sağlık açısından da oldukça faydalı. 

Gıda Mühendisi Yasin Günaydın, nedenini ise şöyle açıklıyor:

"Doğal tatlandırıcılar arasında kalitesi ve güvenilirliği en yüksek şeker sakarozdur.
En yüksek sakkaroz konsantrasyonları ise şeker pancarında bulunur.
Ülkemizde şeker pancarı kullanılarak sofra şekeri (sakkaroz) üretilmektedir.
Şekerin gıdadaki en önemli işlevi tatlı tadıdır. Bir meyve aroması algılamamız gereken tat özelliğine sahip değildir, ancak bir kez şekerle birleştirildiğinde, şekerin tatlılığı ve lezzet aroması sinerjik olarak çalışır.
Örneğin, şekersiz bir içeceğe şeftali aroması eklenirse, beklenilen keyif verici tadı olmaz.
Ancak çözeltiye şeker eklenirse, tatlılık ve şeftali aroması algılanabilir.
Doğal tatlandırıcılar arasında kalitesi ve güvenilirliği en yüksek şeker sofra şekeridir.
Sofra şekeri de şeker pancarı kullanılarak üretildiğinden dolayı şeker pancarından üretilen maden sularını tercih edin."

Yasin Günaydın şeker pancarının faydalarını şöyle sıraladı:

KANSERİ ÖNLER

“Şeker pancarı, detoks özelliğiyle kanser hücrelerinin gelişimini önler. İçeriğindeki betanin maddesi ile birlikte kanser hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde engeller. Kısacası kanser hastalığının olumsuz etkilerini azaltır.”

TANSİYONUNUZU DENGELER

“Hipertansiyonu hastalığı olanlar için iyi bir tercih olan şeker pancarı, tansiyon düşürücü etkisi sayesinde tansiyon hastalarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.”

SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ DÜZENLER

“Şeker pancarının başlıca faydalarından biri mide ve sindirim sistemine yaptığı etkilerde hissedilir. Bolca lif içerdiği için sindirim sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Yemeklerin yanında şeker pancarı tüketmek sindirimin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.”

ANEMİ HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE KULLANILIR

“Pancarın sayısız faydalı içeriklerinden bazıları da fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, B1, B2, B6 ve P vitaminidir. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde şeker pancarı kansızlık sıkıntısı yaşayanların tedavisinde kullanılabilir.”

SAKİNLEŞTİRİR

“Şeker pancarı sinir hücrelerini olumlu yönde etkiler. Şeker pancarının suyunu içmek kanser hastalığının olumsuz etkilerini azaltır. İçerdiği B vitaminleri sayesinde stresi azaltır ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.”

ÜRETİCİ KOTADAN ŞİKAYETÇİ

2020-2021 pazarlama yılı şeker üretim kotalarını içeren Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kota, Türkiye genelinde 2 milyon 700 bin ton şeker olarak belirlendi.

Türkiye''nin şeker ihtiyacının yüzde 30''unun karşılandığı Konya''da üreticiler açıklanan kotadan memnun kalmadı. Bu üretim miktarı üretim yapan fabrikalara çeşitli oranlarla paylaştırılırken üretimden en büyük payı 935 bin 100 ton ile Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi aldı.

ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLDİ

2018 yılında devlete ait 14 şeker fabrikasını özelleştireceğini duyurduktan ihaleye çıkılmıştı. Fabrikalardan 11’i yeni sahiplerini bulmuştu.

Özelleştirme Yüksek Kurulu, beş şeker fabrikasının ihalesini onayladı. Karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre fabrikaların yeni sahipleri şöyle:

Doğuş Gıda, 275 milyon liraya Yozgat Şeker Fabrikası’nı, 336 milyon liraya da Bor Şeker Fabrikası’nı satın aldı.

Safi Katı Yakıt şirketi, 528 milyon lira vererek Çorum Şeker Fabrikası’nın yeni sahibi oldu.

Tutgu Gıda, 330 milyon liraya Kırşehir Şeker Fabrikası’nı aldı.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., Turhal Şeker Fabrikası’nı 569 milyon liraya aldı.

FABRİKA SATIŞINDA AMERİKALI CARGILL DETAYI İDDİASI

Şeker fabrikalarının satışını düzenleyen gizli ihale şartnamesinden fabrikaların nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticisi Cargill''in eline geçmesine neden olabilecek çok kritik bir satış ve devir maddesi çıktı. Şartnameye göre ihaleleri kazanan şirketler isterlerse fabrikaları başka şirketlere devredebilecekler. Bu şirketler isterlerse ihaleyle kazandıkları şeker üretim kotasını dahi başka şirketlere satabilecekler.