Tribünde 72 yedek!

Tribünde 72 yedek!
Tribünde 72 yedek!

6+0+4 kararına rağmen 180 kontenjan dolarsa servetlik ayaklar seyirci olacak

6+0+4 kararına rağmen 180 kontenjan dolarsa servetlik ayaklar seyirci olacak

 

UEFA’nın mali kriter nedeniyle Gaziantepspor ve Beşiktaş’ı Avrupa’dan men etmesi ders olmadı.
FIFA’da 289 alacak dosyasıyla 1. sırada yer alan, toplam borcu 2 milyar liraya dayanmasına rağmen transfer listesine dünyaca ünlü yıldızları alan 18 Süper Lig kulübü, uçurumun dibine doğru ilerliyor

 

Türkiye Futbol Ferderasyonu’nun 6+0+4 kararıyla bu sezon 10 yabancı futbolcunun 4’ünün tribünde oturacağını açıklamasıyla birlikte Süper Lig kulüpleri çıkmazın içine girdi... Gün itibariyle alacakları ödenmediği gerekçesiyle futbolcu, kulüp ve teknik direktörlerden oluşan 289 kişi tarafından FIFA’ya şikayet edilen, toplam borcu 2 milyar liraya yaklaşan Türk kulüpleri, transfer hovardalığını sürdürecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz sezon Türk futbol tarihinde ilk kez 2 kulüp (Beşiktaş ve Gaziantepspor) UEFA’nın mali kriterlerine uymadıkları gerekçesiyle Avrupa’dan men edilirken, yeni transfer döneminde yapılan harcamalar, ibret olacak kararlardan ders alınmadığını ortaya çıkardı.

 


108’i kadroda olacak ama...

 


Mevcut statüye göre 2013-14 sezonunda 10 yabancı kadroda bulundurulacak ancak bu isimlerin sadece, 6’sı 18 kişilik listeye dahil edilecek ve diğer 4 futbolcu tribüne çıkacak. Toplam 180 yabancı Süper Lig’de bulundurulabilecek ve transfer çalışmalarına devam eden 18 kulüp şimdiden 128 kontenjanını doldurmuş durumda... Transfer hovardalığına devam eden yöneticiler, TFF’nin belirlediği 180 rakamını yakalamaları durumunda her hafta yabancı futbolcuların 72’si tribünde oturarak kontratlarındaki parayı cebine koyacak. Kural gereği kadroda yer almayan futbolcular, sadece takımları Avrupa’da mücadele ederken tercih edilmeleri durumunda sahada yer alabilecek.

 

Ne alabiliyor ne satabiliyor!

 

Kadrosunda 11 yabancısı bulunan, bunların birçoğuyla yolları ayırmak istemesine rağmen alıcı bulamayan Trabzonspor Bamba’yı gönderemeyince, Eneramo’yu alamadı. Bordo mavililer, bir yandan da 175 milyon liralık borcu ödemeye çalışıyor. Fenerbahçe’nin de kadrosunda 11 yabancı bulunuyor. Holmen, Alves ve Kadlec transferleri için kasasından 27 milyon euro çıkan sarı lacivertliler, ilgilendiği Cardozo’yu almasa bile 1 futbolcuyla yollarını ayıracak.

 

Takımdan gitmeye  niyetleri yok

 

Drogba’yla 1.5 yıllığına 10 milyon euroya anlaşan G.Saray, kadrosuna sadece Chedjou’yu kattı. Kamerunlu ile birlikte yabancı sayısı 10’u bulan Cimbom, Melo’yu alabilmek için 1 futbolcusunu göndermek zorunda. Beşiktaş’ta ise 4 yıllık maliyeti 5.4 milyon euro olan Franco ile birlikte yabancı sayısı 7’ye çıktı. 4 büyük kulüpte astronomik rakamlara imza atan yabancı futbolcuların, “Gerekirse tribünde otururuz” açıklamasında bulunmaları ise yöneticileri sıkıntıya soktu.

 

KULÜPLERDEKİ YABANCILAR

 

Fenerbahçe (11) Yobo, Alves (13 milyon euro-3 yıl için bonservis dahil), Kadlec (10.8 milyon euro-3 yıl için bonservis dahil), Meireles, Cristian, Holmen (3.9 milyon euro 3 yıl için. Bonservisi elinde), Stoch, Krasic, Kuyt, Sow, Webo.
Trabzonspor (11) Bamba, Cech, Emerson, Celustka, Zokora, Colman, Sapara, Adrian, Alanzinho, Henrique, Janko.
Kasımpaşa (11) Isaksson, Sarmov, Uche, Fritzler, Scarione, Babel, Donk, Pintos, Malki, Garcia, Viudez.
Galatasaray (10) Muslera, Dany, Chedjou (14.7 milyon euro-4 yıl için bonservis dahil), Riera, Eboue, Culio, Sneijder, Amrabat, Elmander, Drogba.
Eskişehir (9) Mrkela, Dede, Diego, Kamara, Causic, Bienvenu, Akaminko, Tello, Boffin.
Bursaspor (9) Belluschi, Basser, Batalla, Forssell, Tagoe, Pinto, Sestak, Bangura, Taiwo.
Kayserispor (8) Diop, Bobo, Cleyton, Biseswar, Simic, Mouche, Mijailovic, Khizanishvili
Sivasspor (8) Aatif, Piech, Cicinho, Rengifo, Grosicki, Navratil, Borjan, Cerny
Elazığspor (8) Butowski, Bilica, Spahija, Jervis, Zeegelaar, Alberg, Sane, Ivesa.
Beşiktaş (7) Sivok, Escude, Franco (5.4 milyon euro-4 yıl için bonservis dahil), Fernandes, Holosko, Dentinho, Almeida.
K. Erciyes (7) Vleminckx, Jorgacevic, Mandjeck, Arauz, Sylla, Azofeifa, Hanni
Gaziantep (7): Traore, Sernas, Binya, Medunjanin, Kecojevic, Figueiredo, Karcemarskas.
Gençlerbirliği (7) Kulusic, Lekic, Tosic, Zec, Smiljanic, Tomic, Petrovic.
Çaykur Rize (6) Depetris, Cernat, Sylvestre, Pawalek, Viera, U. Kalu
Akhisar (4) Mezenga, Sonko, Guaycochea, Gekas.
Karabük (4) Mabiala, Lua Lua, Juju, Jahic
T. Konya (1): Ndouasel