Atilla Yeşilada'dan Merkez Bankası Başkanı'na çok kritik dolar uyarısı. FED'in faiz kararının ne olacağı merak edilirken

Atilla Yeşilada'dan Merkez Bankası Başkanı'na çok kritik dolar uyarısı. FED'in faiz kararının ne olacağı merak edilirken
Ekonomist Atilla Yeşilada'dan Merkez Bankası Başkanı Atilla Yeşilada'ya uyarılar peş peşe geldi.

ABD Merkez Bankası FED''in 3-4 Mayıs 2022 tarihinde yılının üçüncü faiz kararı hamlesinin ne yönde olacağı merak konusu. 

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada''dan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''na dikkat çeken uyarı geldi.

"FED FAİZ ARTTIRIRSA TCMB EBEDİ MAHKUM OLUR"

Paraanaliz''de yayımlanan köşe yazısında Atilla Yeşilada, "Dün itibarıyla Fed’in sene sonunda halen %0.12 düzeyinde olan politika faizini 200 puan yükselteceğini fiyatlıyordu vadeli işlem piyasası. “Türkiye’de sıcak para kalmadı ki, Fed bize koymaz” diyenler yükselen dolar faiz ortamında 210 milyar dolar dış borcu (cari açık dahil) hesaba katmıyor. TCMB’yi ebedi Akdeniz anemisine mahkum eder." dedi.

FED''den çok Çin’den korktuğunu dile getiren Yeşilada, uyarılarını şu şekilde sürdürdü:

ÇİN BATMAZ AMA...

"Çin, Ukrayna Krizi ve Fed’in parasal sıkılaştırma dönemine çok kötü durumda yakalandı. Önce, Evergrande batma noktasına geldi. Sonra, Çin’in teknoloji sektörünü ABD bağımlılığından kurtarma çabası hisse senetlerinde büyük kayıplara neden olduğu gibi, ekonominin en dinamik ve inovasyona meraklı sanayi dalını da kuruttu. Çin Merkez Bankası PBoC şimdi mecburen parasal gevşeme uyguluyor, ama ABD kısa ve uzun vadeli faizleri yükselirken, Çin’inkilerin gerilemesi, sermaye kaçışını yeniden başlatacak.  Çin batmaz, ama hapşırırsa, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) ishal olur."

Halihazırda 60 milyon Çinli ya sert sosyal kısıtlamalara tabii, ya da hiç evden çıkamıyor. Dolayısıyla her ne kadar hazırlıklı olsalar da fabrikalarda üretim aksıyor. Hem Çin’in ihracat performansı ivme kaybediyor, hem de ürünlerde global arz darlığı varsa, global enflasyona pompayla gaz veriliyor.

Daha üstünden bir ay geçmeden Beijing’in 2022 yılı için %5.5 civarında büyüme planı madara oldu. Yalnız Natixis değil, bir kaç büyük yatırım bankasının daha 2022 Çin GSYH tahminlerine baktım, artık %4.5 civarında bir beklenti var.  Çin büyümesinin 2021’e oranla bu denli sert daralması emtia ihraç eden GOÜ’i kötü vuracak.

ÇİN GÖÇERSE FAYDA GÖRMEYİZ

Bize ne etkisi olur?  Valla, eğri oturup doğru konuşayım, Çin’in göçmesinden fayda görecek nadir ülkelerden biriyiz. Öncelikle, Çin talebinin daralmasıyla enerji ve sanayi emtia  rallisi tökezler. İkincisi Covid-19 kapanma ve kapatmaları sürerse, siparişler Türkiye’ye kayar.

İlginçtir, Avrasyacı ve İslamcı kardeşlerimin ortak Altın Elma’sı olan Batı uygarlığının çöküp, Rusya-Çin-Türkiye odaklı yeni bir  Dünya doğması hayali doğmadan beyin ölümü yaşadı.  Batı uygarlığı tek el ateş etmeden Rusya’yı eşşekten düşmüşe çevirdi. Kapitalizm ve demokrasiden gittikçe uzaklaşan Çin’i de Adam Smith’in Laneti vuruyor."

İlgili Haberler