Şehit polis, Tokat’a yaralılar Ankara’ya

Şehit polis, Tokat’a yaralılar Ankara’ya
Şehit polis, Tokat’a yaralılar Ankara’ya

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği ek binası önündeki patlama ve sonrasında çıkan çatışmada şehit ol

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Türk Büyükelçiliği ek binası önündeki patlama ve sonrasında çıkan çatışmada şehit olan Özel Harekât polisi Sinan Yılmaz’ın cenazesi ile yaralı polisler Mustafa Bozkurt, Nurullah Çalışıcı, Hakan Beyrek ve Orhan Ergül, ambulans uçakla Türkiye’ye getirildi. Şehit Yılmaz’ın cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna sevk edildi. Şehidin cenazesi, otopsinin ardından memleketi Tokat’a gönderilecek. Patlamada yaralanan 4 polis ise Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü.
Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, emniyet mensuplarının Mogadişu Havaalimanı’nın gece uçuşuna uygun olmaması nedeniyle Cibuti üzerinden ambulans uçakla alındığını belirtti. Yaralı polis memuru Bozkurt’un sağ bacağında kırık olduğunu, uçakla alınıp getirildiği sürede hayati bulgularıyla ilgili takiplerde bir anormalliğin olmadığını ifade eden Coşkun, “Buraya oldukça iyi bir şekilde sağlıklı olarak getirildi” diye konuştu. Diğer polislerin vücutlarına isabet eden şarapnel parçalarından kaynaklı özellikle kol ve bacaklarında yaralanmaların olduğunu bildiren Coşkun, “Ama hayati tehdit oluşturan, tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildi” ifadelerini kullandı.

 


Bizi yıldıramazlar

 


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin Somali’de açlığa ve susuzluğa terk edilmişlerle yardıma muhtaçlara el uzattığını belirterek, bazı kesimlerin bundan rahatsız olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Somali’ye insani ve vicdani gerekçelerle gittiğini ve Somali’de insanların geleceğe dair yeniden umutlandığını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti: “Somali’de insani yardım destanından rahatsız olanlar Türkleri buradan kaçırmak için uğraşıyorlar. Beyhude uğraşıyorlar. Bizi tanımıyorlar. Türkiye yardım elini taşeronların eylemleriyle çekecek bir ülke değildir. Biz insanlar ölmesin diye yardımlarımıza devam edeceğiz.”

 

Türkiye, El Şebap’ın hedefinde

 

Somali, Afrika’da son derece stratejik bir bölgede yer alıyor. Dünya ticaretinin yüzde 60’ı buradan geçiyor. ABD ve Avrupa Asya’ya giderken bu hattı kullanıyor. Halkın yüzde 99.8’i Müslüman. Somali, altın, uranyum, demir, kalay, bakır, cips, boksit,  petrol ve doğal gaz yataklarına sahip. Puntland eyaletinde 10 milyar varillik petrol rezervi saptandı. Ancak bu kadar yeraltı zenginliğine rağmen kişi başı milli gelir 600 doların altında. Her yıl yüzbinlerce kişinin açlık ve hastalıktan öldüğü ülkede El Şebap terör örgütü de eylemleriyle can yakıyor. Türk Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı üstlenen El Şebap,  2 yıl öncesine kadar ülkenin büyük bölümünü kontrol altında tutuyordu. Türkiye’nin ülkedeki etkinliğinden rahatsızlık duyan El Şebap, bu yüzden Türk hedeflerine saldırılar düzenliyor. El-Kaide’nin en önemli ikinci ismi de Somali’de saklanıyor.