Fransa'dan Taliban açıklaması

Fransa'dan Taliban açıklaması
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban'a baskıyı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

 Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin ülkeyi bu kadar hızla terk etmek zorunda kalmasının Batı''ya, ABD''ye büyük bir darbe olduğu, bunun Afganistan''daki durumu iyi kavrayamamaktan kaynaklandığı değerlendirmesinde bulundu.

Taliban’ın, ülkenin kontrolünü 15 günde ele geçirmesini "sürpriz" olarak değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı, Taliban’ın Kabil Hamid Karzai Havalimanı''nın işletmesi konusunda Türkiye ve Katar ile görüşme halinde olduğunu söyledi.

Afganistan''dan ayrılmak isteyenlerin ticari uçuşları kullanabilmesi için bir an önce havalimanının güvenliğini sağlayacak bir anlaşma yapılması gerektiğini savunan Le Drian, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin havalimanının güvenliğinin sağlanması konusundaki kararı uygulanmalı. Katar ve Türklerle, havalimanının işletmesi konusunda müzakereler sürüyor. Havalimanına erişimin güvenli olmasını talep ediyoruz." dedi.

Le Diran, ülkesinin Taliban''a baskıyı sürdürmesi gerektiğini facat Taliban ile müzakere yürütmediklerini ifade etti.