Adıyaman'ın 'yerli bal arıları' çoğaltılacak

Adıyaman'ın 'yerli bal arıları' çoğaltılacak
Adıyaman'da yerli bal arılarının tespitinin yapılıp çoğaltılması amacıyla Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsünce yürütülen projede sona yaklaşıldı.

"Adıyaman yerli bal arılarının morfolojik, fizyolojik ve davranış özellikleri bakımından tanımlanması" projesi kapsamında, kovan sayısı bakımından bölgenin ve Türkiye'nin önde gelen illerinden Adıyaman'a özgü yerli arılar tespit edilerek tescillenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve proje yöneticisi Atilla Öztokmak, AA muhabirine, projenin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce kabul edilerek geçen yıl hayata geçirildiğini söyledi.

Projenin 148 bin lira bütçeli olduğunu aktaran Öztokmak, şöyle konuştu:

"Bu proje ile Adıyaman'ın tüm ilçelerinde çalışma yaptık. Adıyaman'ın yerli bal arılarını tespit edip vatandaştan bu arıları satın aldık. Yaptığımız tarama çalışmaları sonucunda 5 ilçemizde yerli bal arılarını belirledik. Yerli arı kovanlarını merkeze bağlı İncebağ köyü sınırlarında bulunan ve enstitümüz tarafından alınan ormanlık bölgedeki sahaya getirdik. Her bir ilçeden gelen 15'er kovandan oluşan toplam 75 kovanla çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca proje ortağımız olan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne bu arılardan örnekler gönderdik. Orada da arıların morfolojik özellikleri inceleniyor."

"Yerli bal arıları tanımlanmış olacak"

Ziraat yüksek mühendisi de olan Öztokmak, arılara yönelik "saldırganlık, hijyen testi, uçuş etkinliği, yavru sahası ölçümleri" gibi çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Projemiz tamamlandıktan sonra rapor hazırlayacağız. Bütün bu çalışmaların değerlendirmeleri sonucunda projemiz Bakanlığımızda oluşturulacak kurulda onaylanırsa Adıyaman'ın yerli bal arılarını tanımlamış olacağız. Bu projenin devamında da Adıyaman yerli bal arılarının ıslahı sonrasında ana arı üretimi hedefliyoruz. Bu ırkımız ile oluşturulacak melez ırkların ana arılarını öncelikle Adıyaman, sonrasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne satmayı planlıyoruz."

Projede görev alan ziraat yüksek mühendisi Öznur Çağlar ise projeden ümitli olduklarını anlatarak, yeri arıların yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Gazeteci Ahmet Hakan'ın sunduğu televizyon programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ahmet Hakan'ın "Dolar yükselince telaşlanıyorum, kur yükselince telaşlanıyorum, 'eyvah' diyorum her şey pahalanacak, ülkemizin ekonomisi kötüye gidecek. Endişelenmeli miyiz?" sorusuna "Birincisi şunu sorayım size, dolarla mı maaş alıyorsunuz, dolar borcunuz mu var, dolarla bir işiniz var mı" sözleriyle cevap verdi.

"HER 10 KURUŞTA PANDEMİDE VATANDAŞA VERDİĞİNİZİN 4 KATI PARA YOK OLUYOR"

Gelecek Partisi, Albayrak'ın ifadelerin Twitter hesabından paylaşılan bir videoyla tepki gösterirken, hazinenin, Merkez Bankası'nın ve kamu bankalarının borçları sıralandı ve "Hepimizin dolar borcu var, en çok da sizin" dendi.

Videoda konuya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Evet sevgili bakan, dolar borcumuz var. Haberiniz olmayabilir ama oturduğunuz bakanlık koltuğu, yani kamunun döviz borcu 110 milyar dolar. Vatandaşımız dediğiniz gibi lüks otomobillere binmiyor ancak binmediği arabalardan, geçmediği köprülerden yani kamu özel işbirliği projelerinden 145 milyar dolar borcu var. 95 milyar dolar parayı erittiğiniz Merkez Bankası'nın bilanço pozisyon açığı olarak 40 milyar dolar borcu var."

"ÇİFTÇİYE DEĞİL TÜPÇÜYE KREDİ VERİLDİ"

"Çiftçiye değil, tüpçüye verilen kredilerle medyayı inşa ettirdiğiniz kamu bankalarının pozisyon açığı olarak 12 milyar dolar borcu var. Dediğiniz gibi Sayın Bakan, burası çok önemli, hazinemizin kendi vatandaşlarına bile 25 milyar dolar borcu var. Hal böyle olunca 7.20'den 7.30'a çıkan her 10 kuruşta, bu devletin milletin kasasından 40 milyar lira buharlaşıyor. Anlamanız için sevgili bakan, açıklayacak olursak her 10 kuruşta pandemi döneminde vatandaşa  verdiğinizden 4 katı fazla para yok oluyor. Kısacası, hepimizin dolar borcu var, en çok da sizin."