Dingo'nun ahırı değil

Dingo'nun ahırı değil
Dingo'nun ahırı değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı olaylarında son durumu değerlendirirken, hukuka karşı direnenlere polisin yetersiz

Arınç: Gerektiğinde asker de devreye girer
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gezi Parkı olaylarında son durumu değerlendirirken, hukuka karşı direnenlere polisin yetersiz kalması durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de devreye girebileceğini söyledi. Arınç, “Gösteriler Yasal olmaktan çıktı. Sokaklarda, mahallelerde devam edebilir. Onlar da anında bastırılır ve sorumluları hakkında yasal işlem başlatılır. Polisten şikayet edenler hep yakıp yıkanlar oldu. Burası dingonun ahırı değil, hukuk devletidir” dedi.

Bizim için bitti
Arınç, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylarda polisin orantısız güç uyguladığı tartışmalarına ilişkin, “Polis seyyar satıcı değil, güvenlik gücü. Kendisine verilen yetkileri kullanacak. Kimse polisten şikayet etmesin. Polisten kim şikayet ediyor, her şeyi yakıp, döken, ‘Her yer benimdir, hiç kimse bana karışmasın’ diyen eylemciler. Kusura bakmasın, burası dingonun ahırı değil, burası hukuk devleti” dedi. Gezi Parkı olaylarının ne zaman biteceğinin sorulması üzerine Arınç, “Gösteriler Gezi Parkı ile ilgili olmaktan çıktı. 20 gün önce ‘ağaçlar kesiliyor, burası park olmaktan çıkarılacak’ diye çevre duyarlılığıyla başlayan masum gösteriler bence tamamen bitmiş ve bu gösterileri başlatanlar da Başbakanımızın verdiği sözle artık tatmin olmuş kabul ediyoruz” dedi. Arınç, 78 ilde 1 milyonu aşan göstericinin Gezi Parkı olayları bahanesiyle farklı amaçlarla protesto yaptığını vurgulayarak, “Bu şüphesiz, bir Türk Baharı, halk ayaklanması, direnişi falan değil, kesinlikle bir protesto eylemiydi. Ve protestoya katılanların her birinin kafasındaki düşünce ve eylem tarzı farklıydı” dedi.


Valinin isteğine bağlı
Arınç, göstericilerin sivil araçları, kamu mallarını tahrip ettiğini, yaşananların can kayıplarına yol açtığını belirterek, “Aşırı güç kullanılmasıyla olayların bu noktaya kadar gelmesi çok da doğru orantılı değil. Yanlıştır ama o yanlışlığın karşılığı böylesine tahrip edici olaylar olmamalıydı” dedi. Olaylarda gerekirse askeri güçlerin de görev yapabileceğini vurgulayan Arınç, “Valiler, önce polisleri, yetmezse jandarma güçlerini, eğer olaylar yayılırsa valilerimizin isteğiyle oradaki askeri güçler de huzurun sağlanması için görev yapabilir” diye konuştu.