Gizemli hepatit virüsü korona gibi yayılır mı? Mehmet Ceyhan tartışmalara son noktayı koydu

Gizemli hepatit virüsü korona gibi yayılır mı?  Mehmet Ceyhan tartışmalara son noktayı koydu
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 13 ülkede görülen 'gizemli hepatit' virüsü vakalarında birinden diğerine bulaş gösterilmediğini ifade etti.

ABD, İngiltere, İspanya, İsrail, Danimarka, İrlanda, İtalya, Norveç, Fransa, Romanya, Belçika, Hollanda ve Kanada''da 200''e yakın çocukta hepatit vakalarına rastlanılması, küresel salgın riskini gündeme getirdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 13 ülkede görülen ''gizemli hepatit'' virüsü vakalarında birinden diğerine bulaş gösterilmediğini söyledi. Ceyhan, "Bildirilen 169 vakanın tamamı, birbirinden bağımsız hastalar. O yüzden Covid-19 salgını gibi bir ülkeden başka bir ülkeye yayılma durumu gibi bir şeyi çok beklemiyoruz" dedi.

''BİRİNDEN ÖBÜRÜNE BULAŞ GÖSTERİLMEDİ''

Prof. Dr. Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü''ne (DSÖ) dünyadan bu şekilde toplam 169 vaka bildirildiğini hatırlatarak, "Bunun 114 tanesi İngiltere’den bildirildi. Dolayısıyla da ''etken bir adenovirüs olabilir'' diye bir düşünce doğdu fakat adenovirüsün böyle bir şey yapmadığını bildiğimiz için hala biraz şüphedeyiz. Yani çok kabul görmüş bir olay değil. Bu vakalarda birinden öbürüne bulaş gösterilmedi. 169 vakanın tamamı birbirinden bağımsız hastalar. O yüzden Covid-19 salgını gibi bir ülkeden başka bir ülkeye yayılma durumu gibi bir şeyi çok beklemiyoruz. Yayılsa bile o hızla büyük bir yayılma olmayacaktır. Bunu biraz da zaman gösterecek ne hızla yayılma durumu olacağını. Ayrıca bu vakaların sadece yüzde 20’sinde Covid-19 görülmüş. Bu da zaten şu dönemde çocukların Covid-19 geçirme durumu olduğu için artık beklenmeyen durum değil. Yani bunun Covid-19 ile bir ilgisi yok. Bunun Covid-19’la ilgisi ancak şöyle; Covid-19 tedbirlerini kaldırdığınızda çocuk bu virüsle karşılaşıyor. Bağışıklığı da yeterli değil. Onun sonucunda hasta olma riski doğuyor" diye konuştu.

''TÜRKİYE''DE GÖRÜLMEDİ, DİYEMEYİZ''

Prof. Dr. Ceyhan, ''gizemli hepatit''in Türkiye''de görülme riskine ilişkin de "''Türkiye''de görülmedi'' diyemeyiz, kimse diyemez. Çünkü birincisi adenovirüs, bildirimi zorunlu bir hastalık değil. Örneğin şu an ''Türkiye’de suçiçeği görülüyor mu?'' derseniz cevap verilebilir çünkü o bildirimi zorunlu bir hastalık. Her suçiçeği gören hekim bunu bakanlığa bildirmek zorunda ama adenovirüs saptandığı zaman onu bildirmek zorunda değil hekimler. O yüzden onun sayısını bilmiyoruz. İkinci olarak hepatit etkeni olarak bildiğimiz bir virüs olmadığı için adenovirüs, hepatit vakalarında adenovirüs bakılmadı şu ana kadar. Örneğin biz bazen tarama yolu yöntemiyle solunum yolu virüslerine bakarız. Biz de ocaktan beri yaptığımız taramada 2 tane vaka görmüşüz. Ama onlarda bu adenovirüsü değil de başka bir virüs saptamışız. Dolayısıyla etken virüs adenovirüsse biz şu ana kadar görmedik ama başka virüse bağlı buna benzer vaka gördük" dedi

İlgili Haberler