Buğday yükselince TMO stoku artırdı

Buğday yükselince TMO stoku artırdı
Buğday yükselince TMO stoku artırdı

Buğday fiyatları dünya genelinde son altı aydır tırmanıyor. Geçen mayısta uluslararası piyasalarda tonu 245 dolar olan buğday, e

Buğday fiyatları dünya genelinde son altı aydır tırmanıyor. Geçen mayısta uluslararası piyasalarda tonu 245 dolar olan buğday, eylül sonunda 360 dolara çıktı; Mart 2013’e kadar yükselişini sürdürerek 420 doları aşması bekleniyor.  Buğday fiyatlarındaki artışta, üretici ülkelerdeki kuraklık büyük rol oynadı. Özellikle dünyanın önde gelen üreticilerinden ABD’nin son 60 yılın en kurak dönemini geçirmesi, arz-talep dengesini bozdu. Bunun sonucunda buğday fiyatları hızlı bir artış gösterdi.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in temel gıda maddesi olarak pirinçten buğdaya yönelmeye başlamasının da orta vadede buğday fiyatları üzerinde etkisi olacağı öngörülüyor. Türkiye’de ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), iç piyasadaki artışı dengelemek için stoku artırdı. Ofis, son üç yılın en büyük alımını yaparak elindeki buğday miktarını 3,1 milyon tona çıkardı. Uluslararası buğday piyasası uzmanı Lübnanlı Ali Alie, 2012 yılında kuraklıktan dolayı dünyada talebin azaldığını, bunun da fiyatları yükselttiğini söylüyor.