'Savcının itirafı suçüstü kanıtı!'

'Savcının itirafı  suçüstü kanıtı!'
'Savcının itirafı suçüstü kanıtı!'

Reyhanlı’da 52 can alan esrarengiz saldırı için iktidara seslenip Adana özel savcısının neden görevlendirilmediğini soran

Reyhanlı’da 52 can alan esrarengiz saldırı için iktidara seslenip Adana özel savcısının neden görevlendirilmediğini soran Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, o çıkışı sonrasında başsavcılığın basın sözcüsü aracılığıyla duyurulan açıklamayı böyle değerlendirdi.


YENİÇAĞ’ın manşetinden sonra alelacele açıklama!..
YENİÇAĞ, Yargıçlar Sendikası Başkanı Eminağaoğlu’nun Reyhanlı çıkışını haber yaptıktan sonra o güne dek susan Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilliği açıklama yapma ihtiyacı hissetti.


Sorumluluk doğuruyor!
İşte Eminağaoğlu’nun savcılığa tepkisi: Suçüstü yakalandı. Çünkü soruşturmayı doğrudan kendisi yürütmesi gerekirken, yapmadığını açıkça ortaya koydu. Bu sonuç, hükümet için de ilgili yargı organları için de sorumluluk doğuruyor. “Emniyet’ten gelen ihbar üzerine izin verildi” deniliyor. Soruşturmayı savcı yürütmeli. Geç kalmış bir itiraf!


Polisin değil, savcının işi
Hangi mahkeme kararlarına gerek olduğu talebinin Emniyet’ten değil, doğrudan savcıdan gelmesi gerekir. Oysa savcı Reyhanlı’da seyirci rolünde kalmış, polisten gelen taleplere aracılık etmiş, soruşturmayı ise polis yönetmiş. Mahkeme kararları tek tek alınıp polisin önüne konulmuş, polis de soruşturmayı dilediği biçimde sürdürmüş.


Buna hukuk terörü denir!
Olayı kimin gerçekleştirdiği ise polis tarafından anında saptanmış! Soruşturma içeriği gizli olmasına rağmen, İçişleri Bakanlığı ve Başbakan anında açıkladı. Bu da terör mahkemelerinin hükümet tarafından, terörü yok etmek için değil, kendi bakışı doğrultusunda hukuk terörüne yol açacak biçimde kullanıldığını bir kez daha göstermiştir.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun, 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı saldırılarından sonra başlatılan soruşturmada, mahkeme ve savcılığın “devre dışı” kaldığını ileri sürmesinin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili harekete geçti. Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya adıyla yapılan açıklamada, “Reyhanlı’daki patlamayla ilgili olarak araştırmanın yapılmadığı, soruşturmanın Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmeyip Hatay Valiliği’nin inisiyatifine bırakıldığı yönünde gerçeği yansıtmayan haberlerin yer alması üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla olayla ilgili yapılan işlemler hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açıklama yapma zorunluluğu doğduğu” belirtildi. Açıklamada, “Patlamadan üç gün önce saat 16.00 sıralarında Hatay Emniyet Müdürlüğü’ne gelen ihbar Adana Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne iletilmiş olup, Cumhuriyet Savcısı tarafından güvenlik birimlerimizce ihtiyaç duyulan tüm mahkeme kararları, talimat ve izinler verilmiştir” denildi.


“Savcı itiraf etti”
Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili’nin bugüne kadar sustuktan sonra YENİÇAĞ’da çıkan haber üzerine kendisini “açıklama yapmak zorunda” hissettiğini savunan Yargıçlar Sendikası Başkanı Eminağaoğlu, şöyle konuştu: “Bu açıklamayı yapınca suçüstü yakalandı. Çünkü Reyhanlı sürecini doğrudan kendisi yapması gerekirken, yapmadığını açıkça ortaya koyuyor. Bu sonuç, hükümet için de, ilgili yargı organları için de sorumluluk doğuruyor. Açıklamada, ’patlamadan üç gün önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’nden gelen ihbar üzerine güvenlik birimlerinin ihtiyaç duyduğu mahkeme kararları ve izinler verilmiştir’deniliyor. Oysa soruşturmayı doğrudan savcı yürütmeli. Geç kalmış bir itiraf.”


“Hukuk terörü”
Hangi karara gerek olduğu talebinin doğrudan savcıdan gelmesi gerektiğini ifade eden Eminağaoğlu, “Oysa savcı seyirci rolünde kalmış, polisten gelen taleplere aracılık etmiş, soruşturmayı polis yönetmiş. Mahkeme kararları tek tek alınıp polisin önüne konulmuş, polis soruşturmayı dilediği biçimde sürdürmüş. Olayı kimin gerçekleştirdiği ise polis tarafından anında saptanmış. Soruşturma içeriği gizli olmasına rağmen, İçişleri Bakanlığı ve Başbakan anında açıklamışlardır. Bu da terör mahkemelerinin hükümet tarafından, terörü yok etmek için değil, kendi bakışı doğrultusunda hukuk terörüne yol açacak biçimde kullanıldığını bir kez daha göstermiştir” dedi.


Yargıçlar sesini yükseltmişti!
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bir süre önce gazetemize yaptığı özel açıklamada, 52 kişinin hayatını kaybettiği Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki kanlı saldırıda hükümete yüklenmişti. Ömer Farum Eminağaoğlu, AKP iktidarının kendi düşünceleri çerçevesindeki soruşturmalar için İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da özel görevli savcıları istediği anda devreye soktuğunu ileri sürmüştü. Eminağaoğlu, “Şimdi soruyorum; Reyhanlı’ya Adana özel görev savcısı neden el koymadı. İktidar olaya tamamen biçim verdikten sonra mı dosyayı o savcının önüne koyacak. İçişleri Bakanı ve Başbakan konu hakkında her şeyi açıklıyorlar. Ama özel görevli savcı ortada yok. Soruşturma savcıdan gizleniyor. Adalet Bakanı’na kendi memleketindeki bu durumun nedenini açıklamasını istiyorum” demişti.