Google'ın yapay zekası tüm protein yapılarını çözdü

Google'ın yapay zekası tüm protein yapılarını çözdü
Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind geliştirdiği program sayesinde neredeyse bütün protein yapılarını ortaya çıkardı.

2021''de faaliyete geçtiği açıklanan AlphaFold, insan vücudundaki 20 bin proteinin de dahil olduğu 20 türün yapısını tahmin ederek gündeme bomba gibi düştü.

IndependentTürkçe''den aktarılan bilgilere göre; Program 200 milyondan fazla protein için öngördüğü yapıları açıkladı. AlphaFold, protein yapılarını tahmin etmek için amino asit dizileri ve bunların etkileşimine dair bilgi toplayarak sonuçlarına ulaştı. Algoritma 4 yıllık çalışma sonucunda artık protein şekillerini atom seviyesine kadar doğru biçimlendirme seviyesine ulaşmış oldu.

DeepMind''in kurucusu Demis Hassabis, "Aslında, bunu tüm protein evrenini kapsayan bir gelişme olarak düşünebilirsiniz" açıklamalarında bulundu.

AlphaFold''un çalışması bitkiler, bakteriler, hayvanlar ve diğer birçok organizma için tahmine dayalı yapıları içermekteydi. Sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve ihmal edilen hastalıklar gibi önemli konularda etkisi olabileceği büyük fırsatlar yer alıyor.

PROTEİN YAPISININ ÇÖZÜLMESİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Proteinler yapay zeka için küçük, karmaşık bulmacalara benzetiliyor. Bakterilerden bitkilere ve hayvanlara kadar çeşitli organizmalarda üretilen bu malzemeler yaşamın yapı taşlarından oluşmaktadır. Bunlar üretildikten sonra milisaniyeler içinde katlanmaya başladı. Ancak yapıları o kadar karmaşık ki hangi şekli alacaklarını tahmin etmek neredeyse imkansız.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği''nden Prof. Dr. Cem Say, "Bütün canlıların vücutları değişik değişik proteinlerin birbirine belirli şekillerde legolar gibi takılmasından oluşuyor. Bu proteinlerin hangi parçalardan oluştuğunu laboratuvarda anlamak kolay. Ama bir ilaç geliştirmek istiyorsanız ya da genel olarak tıpla ilgili herhangi bir şey yapmak istiyorsanız proteinin şeklini de anlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler