Üzerinde Bozkurt yazan kolilerin Gerze’de ne işi var

Üzerinde Bozkurt yazan kolilerin Gerze’de ne işi var
AFAD, Yeniçağ’da yer alan ve Kastamonu Bozkurt’a gönderilen yardımların selden etkilenmeyen Sinop’un Gerze ilçesinde dağıtıldığının yer aldığı görüntüleri yalanladı. Görüntülerde ise kolilerin üzerinde “Bozkurtlu kardeşlerimizin emrindeyiz” yazısı yer alıyor.

Görüntüler ortada ama AFAD yalanladı

 

Selin büyük yıkıma neden olduğu Kastamonu Bozkurt’a gönderilen yardım kolilerinin selin yaşanmadığı Sinop’un Gerze ilçesinde dağıtıldığı haberini Türkiye Yeniçağ’dan öğrenmişti.

(Fotoğraf 1: Gerze''ye gelen tırdaki kolilerin üzerinde "Bozkurtlu kardeşlerimizin emrindeyiz" yazıyor)

Söz konusu haberimizde yer alan fotoğraf ve videolarda, üzerinde “Bozkurtlu kardeşlerimizin emrindeyiz” yazıları bulunan koliler de dahil olmak üzere selzedelere gönderilen yardımların Gerze ilçesinde bir depoya istiflendiği ve pazar arabaları ile bazı insanların o yardımları evine götürdüğü görülmüştü.

Haberimizle ilgili AFAD’dan bir açıklama geldi.

(Fotoğraf 2: Bozkurt''a gönderilen yardım, selin hiç uğramadığı Gerze''de)

AFAD, görüntülere rağmen yaptığı açıklamada, Sinop''un Gerze ilçesinde vatandaşlar tarafından gönderilen insani yardımların seçilmiş kişilere dağıtıldığı yalanladı. Bozkurt’a gönderilen kolilerin neden Gerze’de dağıtıldığı açıklanmazken, Gerze’nin de afet bölgesi ilan edildiğine dikkat çekildi.

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karedeniz''de başlayan aşırı yağışlar nedeniyle Kastamonu, Bartın ve Sinop''ta sel ve su baskınları yaşandığı bildirilen açıklamada, "Yaşanan sel, su baskını ve heyelan afetleri sonucunda, Kastamonu''nun Abana, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeyin, Devrekani, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar ilçeleri, Sinop''un Merkez, Ayancık, Türkeli, Gerze, Boyabat ve Erfelek ilçeleri ile Bartın''un Ulus ilçesi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

(Fotoğraf 3: AFAD''ın sosyal yardımlaşma deposundaki boş kolileri)

Açıklamada, bazı medya kuruluşlarında yer alan, ''yardımların Gerze''de seçilmiş kişilere dağıtıldığına'' ilişkin iddiaların mesnetsiz ve gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Bugüne kadar ülkemizin dört bir köşesinden hayırsever vatandaşlarımızın, kurum ve kuruluşlarımızın bölgeye gönderdiği 3 milyon 460 bin 347 kalem ürünün (gıda kolisi, su, bebek bezi vb.) Afet Yönetim Karar Destek Sistemi (AYDES) aracılığıyla girişi yapılmıştır. Gelen yardımlar, Bozkurt ilçesi ile birlikte, selden etkilenen ve Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen Gerze gibi diğer ilçelerdeki ihtiyaç sahiplerine, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında Ayni Bağış Depo Yönetimi ve Dağıtım Çalışma Grubu''nun koordinasyonunda, herhangi bir ayrım yapılmadan dağıtılmaktadır. Gerçeği yansıtmayan ve herhangi bir dayanağı olmadan yayımlanan bu tarz haberlerin, bölgede yaraların sarılması için günlerdir vefakarca görev yapan yardım görevlilerini üzdüğünü ve çalışmalara destek yerine köstek olduğunu hatırlatırız."

(Fotoğraf 4: Bozkurt''a gönderilen diğer yardım kolilerinin Gerze''deki diğer görüntüleri)

 

İlgili Haberler