Gül çıkmazı

Kulaklarıma, gözlerime inanamadım... Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, engin feraseti ve maalesef gaflete varan hoşgörüsüyle  Polis Akademisi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Mümtaz’er Türköne’yi,  “Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu”  yönetim kurulu üyeliğine atadı. Atar da atar... Cumhuriyetin mührü onda ve keramet de onun!.. Hatırımda kaldığına göre bu kişi; Mustafa Kemal Atatürk’ten ’Bu adam’ diye bahsettiği için ceza alan Prof. Atilla Yayla’ya destek verenler arasında yer almıştı...

***


  Fakat sormadan edemeyeceğim: Sayın Gül, Ankara’nın 1071rakımlı tepesinden, Atatürk’ün Çankaya’sından Zaman gazetesinin mümtaz yazarı Türköne’nin öğretim üyesi olduğu Polis Akademisi’nin kimin kontrolü altında olduğunu ve hocalarının da kimlerin adamları olduğunu ve kimin gazete ve dergilerinde yazdıklarını acaba bilmezler mi?!! Daha önemlisi, Atatürk tarafından  ve O’nun vasiyetiyle ve mirasıyla kurulan Türk Tarihini ve Dilini Araştırma Kurumu üyeliğine tayin ettiği ne mümtaz ne de er olan Türköne adlı kişinin yazılarını okumuş mudur?..
Bu zatın geçmişi 1980 öncesi milliyetçi ülkücü iken, 180 derece dönerek milliyetçiliğin tam tersi olduğunu da bilmezler mi?!!
Bilmiyorlarsa danışmanları onu
uyarmamışlar mı?!!
Mesela daha bu yıl Atatürk’ün ölüm yıldönümünde yazdığı ’’Atatürkçülük bağnazlığı gizlemek için bir maske “ yazısını okumuş mudur?.. Bu zatın sadece bu yazısı değil, çok geniş bir Atatürkçülük karşıtı yazıları külliyatı var... Daha dünkü yazısında,” Dar gelen elbiseyi değiştirme zamanı “ diyor. ” Dar gelen elbise “ onun jargonunda Atatürkçülük!..
Bilmem bu müzmin Atatürkçülük karşıtı adam o kurumda kendisini nasıl hissedecek?.. Yeni görevinden dolayı tavır ve fikir değiştirir mi?.. Geçmişine bakarsanız değiştirir ve ne menem bir kişi olduğu da bir daha anlaşılır!..

***


Ama daha öncesi Cumhurbaşkanı Gül, Türk milletine nasıl hazmettirecek?..
 Kısacası bu zatı Atatürk’ün kurdurduğu kuruma yönetim üyesi tayin etmek çelişkiden de öte Ata’ya ve emanetine açık
ihanettir!..
Bu atama, daha doğrusu” Ata’ya karşı atama “konusunda akla çeşitli ihtimaller geliyor: Ya bazı kişiler, Cumhurbaşkanını kandırmışlar, Mümtaz’er ve takımının ilişkileri hususunda doğru bilgi vermemişler...  Sayın Cumhurbaşkanı da yoğun meşguliyetleri dolayısıyla bu zatın yazılarından hiç olmazsa bir tekini bile okumamış... Atatürk’ten miras kuruma üye yapmıştır... Aslında bağışlanacak bir şey değil.. Şükürler olsun henüz Atatürk Araştırma Merkezi’nin başına getirmemiş... Hem Sayın Gül’ün eli varmışken Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu üyeliklerine başka Atatürk sevdalılarını (!) mesela Ahmet Altan’ı, Mehmet Altan’ı, Hasan Cemal’i, Ayşe Hür’ü de getirseydi.... Onlar dururken Atatürk Kurumları üyeliklerine hiç Prof. İlber Ortaylı;  yazarlarımız Prof. Ümit Özdağ, Prof. Özcan Yeniçeri ile Profesör Nur Sertel, Profesör Nursen Mazıcı, Prof. Mümtaz Soysal, Profesör Ergun Aybars, Mahiye Morgül getirilir mi?!!
Daha vahim ihtimal: Gül, önümüzdeki günlerde Devletin tepesinde başlaması mukadder olan iktidar-koltuk kavgasında bu zatı ve cemaatini arkasına almak istemiştir... Yoksa var mıdır Ata’ya karşı bu atamanın başka türlü izah tarzı?!!
Bir ihtimal daha var, acaba Sayın Gül bu kişiyle hemfikir mi?..
Ama bu atamayla zaten bildiğimiz bir gerçek kanıtlanmış oldu: Bugün Çankaya’da Atatürk’ün kutsal makamında oturan zatın Atatürk ve Atatürkçülük hususunda hiçbir hassasiyeti  yoktur... Biraz ” O’nun ruhunu muazzep ederim endişesi “ varsa da, Hayrünnisa Hanımefendi, Çankaya’nın dekorunu ve renklerini değiştirmekle bu endişeyi de zail etmiştir... 
Gül’ün -şimdilik- makamı gereği Atatürk’e ve Atatürkçülüğe ” rüşveti  kelamda “ bulunmasına, Anıtkabir defterine yazdıklarına bakmayın... Geçmişte, Refah Partisi zamanında Atatürk ve Cumhuriyet konusunda söylediklerini hatırlayın!..

***


Maalesef, Türkiye’nin  kaderi ” Gül  Çıkmazında “... ” Gül Çıkmazı “,halen gösterimde olan TV dizisi ” Umutsuz Kadınlar “ın İstanbul Küçükyalı’daki mekânı... Bugün ülkemizde gösterimde olan gerçek trajedi dizisinin gerçek ” Umutsuz insanları “ ise biz Atatürkçüleriz!.. Bu çıkmazdan nasıl kurtulacağız diye kara kara düşünüyoruz!..

Yazarın Diğer Yazıları