Gül’den skandal mesaj

Gül’den skandal mesaj
Gül’den skandal mesaj

Türkiye’den toprak talep eden Ermenistan’ın bağımsızlık gününü kutladı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, bağımsızlık bildirgesinde, Türkiye’nin Doğusu’nu ‘Batı Ermenistan’ olarak ilan eden Ermenistan’ın bağımsızlık günü nedeniyle mevkidaşı Serj Sarkisyan’a kutlama mesajı gönderdi.

Ağrı Dağı simgeleri
GÜL’ün bağımsızlığını kutladığı Ermenistan’ın anayasasında da, Ağrı Dağı devlet simgesi olarak kabul ediliyor. Ermenistan, Türkiye sınırlarını belirleyen 1921 Kars Antlaşması’nı da
geçersiz saymıştı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bağımsızlık bildirgesinde Türkiye’den toprak talep eden Ermenistan’ın bağımsızlık gününü kutladı. Maç diplomasisiyle Ermeni açılımını başlatarak Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasına dair anlaşmanın imzalanmasının yolunu açan Gül bu kez de, ülkemizden toprak taleplerini anayasasına bile koyan Ermenistan’ın bağımsızlık günü nedeniyle mevkidaşı Serj Sarkisyan’a kutlama mesajı gönderdi. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Abdullah Gül de, Serj Sarkisyan’a, 19. Bağımsızlık Günü dolayısıyla kutlama mesajı gönderen liderler arasında gösterildi.

Kars Antlaşması’nı onaylamadılar
SSCB’nin dağılmasından sonra 1921 Kars Antlaşması’nı geçersiz sayan Ermenistan, 23 Eylül 1991’de yayımladığı Bağımsızlık Bildirgesi’nde Türkiye’nin toprak bütünlüğünü sorgulayan ifadelere yer verdi. Bildirgede, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi “Batı Ermenistan” olarak kabul edildi. 1995 Ermenistan anayasası da bu haksız iddialara uygun olarak hazırlandı. Ermenistan anayasasında ayrıca, Türkiye sınırları içindeki Ağrı Dağı da devlet simgesi olarak gösterildi.



Ermeniye yol açıldı
AKP’nin kilise açılımı çerçevesinde Akdamar Kilisesi’ni ayine açması, ‘gizli’ Ermenileri cesaretlendirdi. Kimliklerine “Hristiyan” yazdırmak için sıraya girenler arasında Patrik Vekili Aram Ateşyan’ın yeğenleri gibi ünlü isimlerin de olduğu konuşuluyor.

Haber: Önsel ÜNAL
AKP iktidarının kilise açılımından cesaretlenen Ermenilerin, 95 yıl aradan sonra Van’daki Akdamar Kilisesi’nde ayin yapması, bölgede yaşayan ’gizli’Ermenileri cesaretlendirdi. Kendilerini açığa çıkarmaya başlayan Ermeniler, kimliklerine “Hristiyan” yazdırmak için sıraya girdi. Şimdiye kadar kullandığı ’Müslüman Kürt’kimliğinden sıyrılmak isteyen birçok kişi, ayinin ardından dinlerine ve ana kimliklerine dönmeye başladı. Özellikle 1950’den sonra dinlerini değiştiren Ermeni ailelerinin çocukları, kimliklerine ’Hıristiyan’yazdırmak için harekete geçti. Bunların arasında ayini yöneten Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan’ın ablasının torunları Mesure Kaplan ve  Cihan Beskisiz de yer alıyor.

Kimliklerini sakladılar
Mesure Kaplan, kendisi gibi uzun süre Ermeni kimliğini saklayan eşi Kudbettin Kaplan, 5 yaşındaki oğlu Mardik ve erkek kardeşi Cihan’la birlikte Akdamar’daki ayini yönetmek için Van’a gelen dayıları Ateşyan’ı ziyaret etti.  4 ay önce nüfus cüzdanlarını değiştirerek Hıristiyan-Ermeni kimliklerini resmileştiren Mesure ve Cihan kardeşler, vaftiz olmak için ise Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’ndeki restorasyonun tamamlanmasını bekliyor. 

Aile içinde Ermeni’ydik
Bulundukları çevreye uyum sağlamak zorunda olduklarını belirten Mesure Kaplan şöyle diyor: “Müslüman komşularımızın, iş arkadaşlarımızın arasında bir Müslüman gibi davrandık. Ancak, aile içinde ve bizim gibi olanlar arasında her zaman Ermeni kimliğimizi korumaya çalıştık. Dinin gereklerini yerine getirmiyor ya da getiremiyorduk, ama hepimiz Ermeni olduğumuzu biliyorduk.”