NASA, Güneş'teki dev patlamayı kayda aldı

NASA, Güneş'teki dev patlamayı kayda aldı
NASA, 31 Ekim'den önce Güneş'te meydana gelen patlamayı kameraya aldı. Patlamanın GPS ve iletişim sinyallerini bozabileceği belirtildi. Güneş'ten kopan parçaların hızının saatte 4 milyon kilometrenin üzerinde olduğu açıklandı.

GPS ve iletişim sinyalleri tehlikede. Kopan parçaların hızı 4 milyon kilometre

NASA''nın Güneş’i incelemekle görevli uzay aracı Solar Dynamics Orbiter’den gelen görüntüler, şiddetli bir Güneş patlamasını gözler önüne serdi. Bilim insanları, 25 ve 28 Ekim meydana gelen patlamayı "X1 sınıfı Güneş olayı" diye niteledi. Bu sınıfta en güçlü Güneş patlamaları yer alıyor.

Örneğin Temmuz 2021’de tespit edilen X1 sınıfı bir patlama bilim insanları tarafından son yılların en büyük patlaması diye tanımlanmıştı.
Güneş’teki fırtınaları ve patlamaları sürekli izleyen Solar Dynamics Orbiter, yıldızın alt merkezinde, doğrudan Dünya''ya bakan bir lekede meydana gelen bu türden bir patlamayı yakından görüntüledi.

Video görüntülerini yayımlayan NASA, patlamanın 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’ndan önce meydana geldiğini vurguladı:

"Parıldayan bir hayaletten daha parlak ve bir kara kedinin kuyruğundan daha çevik olan Güneş, tam da Cadılar Bayramı’nda bizi büyüledi"

NASA yetkilileri bu patlamaya bir radyasyon fırtınasının ve yüklü parçacıkların da eşlik ettiğini ifade etti. Açıklamaya göre patlamayla birlikte bu parçacıklar saatte 4 milyon kilometrenin üzerinde bir hızla uzaya fırladı.

"Güneş patlamaları güçlü radyasyon patlamalarıdır" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle devam etti:

"Bir patlamadan gelen zararlı radyasyon, Dünya atmosferinden geçip yeryüzündeki insanları fiziksel açıdan etkileyemez. Ancak yeterince yoğun olduğunda GPS ve iletişim sinyallerini bozabilir."

 

 

İlgili Haberler