'Güvenlik Bölgesi' ile harekat engellenecek

'Güvenlik Bölgesi' ile harekat engellenecek
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "20 millik güvenli bölge kuracağız" sözlerinin, "Suriye'de bir Kürt bölgesi kuracağız" anlamına geldiğini söyledi.

Alp Eren Kaya / Ankara

"20 mil demek 36-37 km gibi bir yer demek" olduğunu belirten Pekin, şöyle dedi: "Türkiye'ye sınırdan itibaren bir tampon bölge vermeyi düşünüyorlar herhalde. Ama bu tampon bölge kimin kontrolünde olacak belli değil. Çünkü tampon bölge içinde Tel Abyad gibi 3-4 tane büyük Arap şehri var. O Arap şehirleri orada kalacak anlamında. Ve Türkiye'ye Suriye'den Kürtlerden herhangi bir şey gelmesini engelleyecekler."

ABD'nin Suriye'den çektiği asker ve malzemeleri Irak'a aktardığını söyleyen Pekin, bu gücn her zaman o bölgeye dönmelerinin mümkün olduğunu ifade etti. İran'ın Kürtler vasıtasıyla bölgeye hakim olmasının da amaçlandığını kaydeden Pekin, şöyle konuştu: "Tampon bölge ile Kürtlerle Türkleri birbirinden ayırıyorlar. Türkiye bu işe razı olabilir mi, razı olmuş mudur bilemiyorum. Verdiği mesajların anlamı şu: Biz Kürtleri korumaya devam edeceğiz ve Suriye'de bir Kürt bölgesi kuracağız. Türkiye eğer yanlış bir şey yaparsa bölgedeki boşluğu İran ve Rusya dolduracak diyor. Türkiye'nin yanlış bir şey yapmasını yani harekât falan yapmasını engellemeye çalışıyorlar."

 

 

İlgili Haberler