Harvard Üniversitesi araştırdı; Koronaya iyi geldiği düşünülen ilaçların ölüm riskini artırdığı ortaya çıktı

Harvard Üniversitesi araştırdı; Koronaya iyi geldiği düşünülen ilaçların ölüm riskini artırdığı ortaya çıktı
Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, korona virüs hastalarının tedavisinde kullanılan ve tartışmaların odağında olan sıtma ilaçların, sanılanın aksine virüse iyi gelmediği hatta ölüm riskini yüzde 45 artırdığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, korona virüs tedavisinde kullanılan sıtma ilaçlarının etkili olup olmadığı tartışma yaratıyordu. Yapılan bir araştırma bu ilaçların ölüm riskini %45 artırdığının ortaya çıktığı belirtildi.

Uluslararası düzeyde yapılan bir araştırma, Kovid-19 hastalarını tedavi için kullanılan hidroksiklorokin ve klorokin içeren sıtma ilaçlarının ölüm riskini artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Mandeep Mehra, hidroksiklorokin ve klorokin Kovid-19 hastalarına yarar sağlamadığını, eldeki bulgulara göre bu ilaçların ölüm riskini artırdığını açıkladı. Mehra, bu ilaçların kalp ritmi bozukluğu riskini de artırdığını sözlerine ekledi.

96 BİN HASTANIN VERİLERİ İNCELENDİ

Boston'daki Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Zürich Üniversite Hastanesi Kalp Merkezi tarafından ortaklaşa yapılan araştırmanın sonuçları tıp dergisi The Lancet'ta yayımlandı. Araştırmada, dünya genelinde yüzlerce hastanede tedavi gören 96 bin hastaya ilişkin veriler değerlendirildi.Araştırmada, hastalar dört grubu ayrıldı. Bir gruba hidroksiklorokin, diğer gruba ise klorokin verildi. Üçüncü grupta hastalar her iki ilacın yanı sıra antibiyotik ile tedavi edildi. Kontrol grubu olan dördüncü grupta ise hiçbir ilaç kullanılmadı.

ÖLÜM RİSKİNİ %45 ARTIRIYOR

"Bilimsel kanıt yok" Araştırmaya katılan bilim insanları, sıtmaya karşı kullanılan hidroksiklorokin ve klorokinin Kovid-19 hastaları arasında ölüm riskini yüzde 45 artırdığı sonucuna vardı. Zürih Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Başhekimi Frank Ruschitzka, "Hidroksiklorokin ve klorokinin Kovid-19 tedavisinde etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmuyor. Tam aksine, kalp rahatsızlıkları bulunan Kovid-19 hastalarında bu ilaçların hayati tehlike yaratan kalp ritim bozukluğu gibi ağır yan etkileri olduğunu gözlemledik" açıklamasında bulundu.