Hazine aldığı borca yüzde 24 faiz verdi. Vatandaşa ise yüzde14. Hani faizin beli kırılmıştı

Hazine aldığı borca yüzde 24 faiz verdi. Vatandaşa ise yüzde14. Hani faizin beli kırılmıştı
Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit tutma yönünde kararlı adımlar atarken Hazine bugün düzenlediği bono ihalesinde 1 milyar 541 milyon lira borçlanmaya giderken faizi yüzde 24,51 olarak belirledi.

Merkez Bankası''nın geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek %14’e çekmesinin ardından faiz kararı son beş toplantıda sabit tutmak yönünde oldu. TCMB enflasyonun olukça altında olan politika faizini sabit bırakırken dünyadaki diğer merkez bankaları yükselen enflasyona karşı önlem olarak faiz artırmaya başladı. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” dedi.

Nisanda yüzde 70''e ulaşan resmi enflasyonunun daha da yükselmesinin rağmen kurul, üst üste beşince toplantıda da pas geçmiş oldu.

POLİTİK FAİZ YÜZDE 14 HAZİNE’NİN FAİZİ YÜZDE 24,51

Ekonomide yaşanan tüm bu gelişmelerin ışığında Hazine, bugün düzenlediği bono ihalesinde 1 milyar 541 milyon lira borçlanmaya gitti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 8 ay (252 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosunun yeniden ihracını gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 23,67, bileşik faiz yüzde 24,51 oldu. Nominal teklifin 1 milyar 46 milyon lirayı bulduğu ihalede, nominal satış 746 milyon lira, net satış 641 milyon lira olarak kaydedildi. Kamudan gelen 200 milyon liralık teklifin tamamının karşılandığı ihalede, piyasa yapıcılarından 976 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 700 milyon liralık satış yapıldı.

Hazine böylece piyasaya 1 milyar 541 milyon lira borçlandı.

 

İlgili Haberler