Irak Başbakanı Maliki siyasi krize direniyor

Irak Başbakanı Maliki siyasi krize direniyor
Irak Başbakanı Maliki siyasi krize direniyor

Irak’ta aylardır süren siyasi krizi atlatmaya çalışan Şii Başbakan Maliki’den yeni bir hamle geldi. Başbakan Maliki,

Irak’ta aylardır süren siyasi krizi atlatmaya çalışan Şii Başbakan Maliki’den yeni bir hamle geldi. Başbakan Maliki, erken seçim çağrısında bulundu.

Irak’ta patlak veren siyasi kriz, Başbakan Nuri el Maliki’nin erken seçim hamlesiyle yeni bir aşamaya girdi. Başbakanlık resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, “Diğer taraflar masaya oturmayı reddedip, Irak halkının çıkarlarına yönelik krizleri provoke ettikleri için Başbakan erken seçim çağrısında bulunmak zorunda kalmıştır” denildi. Irak’ta Şii Maliki ile Sünni, Kürt ve laik gruplar arasında yaklaşık bir yıldır güç mücadeleri yapılıyor.


Endişe yaratıyor
Aralık 2011’de ABD askerlerinin ülkeden çeklimesi sonrasında artan mücadele, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi için çıkarılan tutuklama kararı ile yeni bir döneme girmişti. Önce Kürt yönetimine sığınan Haşimi daha sonra Türkiye’ye gelmişti. Geçtiğimiz günlerde Maliki karşıtı oluşum, mevcut hükümetten güvenoyunun çekilmesine yönelik milletvekilleri arasında bir kampanya başlatmış ancak başarılı olamamıştı.
BM Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler, Irak’ta devam eden siyasi krizden endişe duyduğunu, ülkenin kalkınması ve gelişmesi için tüm taraflarla diyaloğa geçilmesi gerektiğini belirtti. Kobler, Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ile siyasi krizin demokratik sürece etkileri hakkında görüştü. Görüşmede, seçimler için, “Irak Bağımsız Yüksek Konseyi”nin kurulması konusunun ele alındığı bildirildi. Toplantıda Kobler, BM’nin Irak’ın iç işlerine karıştığı iddiasını reddederek, ülkenin siyasi arenasında yaşanılanlardan endişe duyduğunu ifade etti.
Meclis Başkanı Nuceyfi de Irak’ın çevresinde bulunan ülkelerde, özellikle de Suriye’de yaşanan gerginlikten, Orta Doğu’daki istikrarsızlıktan ve bu istikrarsızlığın Irak’ı olumsuz etkilemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

 


Bombalı saldırılar: 14 ölü
Bağdat çevresinde düzenlenen bir dizi bombalı saldırıda 14 kişi öldü, 54 kişi de yaralandı. Yetkililer, Bağdat’ın kuzeyinde Taci’de önceki gece bir hükümet binası önünde bomba yüklü 2 araçla düzenlenen saldırıda, beş kişinin öldüğünü, 18 kişinin yaralandığını söyledi. Bundan birkaç saat sonra yine Bağdat’ın güneyinde polis devriyesini hedef alan ve yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenlenen saldırıda bir kişi öldü, altı kişi yaralandı. Bağdat’ın batısında sabah bir pazaryeri dışında bomba yüklü aracın patlaması üzerine sekiz kişi yaşamını yitirirken, 30 kişi de yaralandı.