Irak Başbakanı Maliki ABD’de çare arıyor

Irak Başbakanı Maliki ABD’de çare arıyor
Irak Başbakanı Maliki ABD’de çare arıyor

Irak’ta şiddet eylemlerinin tırmanması üzerine Şii ağırlıklı hükümetin Başbakanı Nuri el Maliki, askeri destek sağlamak am

Irak’ta şiddet eylemlerinin tırmanması üzerine Şii ağırlıklı hükümetin Başbakanı Nuri el Maliki, askeri destek sağlamak amacıyla Washington’u ziyaret ediyor. Irak’ta güvenlik tedbirlerinin artırılmasına rağmen şiddet eylemlerinin önüne geçilememesi Maliki yönetimini yeni arayışlara yöneltti.
ABD askerlerinin 2011 sonunda Irak’tan çekilmesinin ardından Washıngton’a ilk ziyaretini yapacak olan Maliki, Başkan Barack Obama ile biraraya gelecek.
Görüşmede Maliki, Obama’dan el-Kaide militanlarına karşı silah yardımı talebinde bulunacak. Irak, daha önce Washington’dan
F-16 sevkiyat emrini hızlandırmasını istemişti.
Ancak Maliki’ye göre F-16’lar el-Kaide militanlarına karşı verilen mücadelede öncelikli sorun değil.

 


Saldırılar sürüyor
Şu an ihtiyaç olunan daha çok helikopter ve benzeri terörle mücadele silahları. Bağdat yönetimi, Irak’taki saldırıların dramatik bir şekilde artmasını Suriye’deki iç savaşa bağlıyor. Örgüt bugüne kadar bölgedeki birçok saldırıyı üstlendi. En kanlı dönemin yaşandığı Irak’ta bu yılki saldırılarda, 7 bini aşkın sivil öldü.
Ülkede kanlı saldrılar da aralıksız sürüyor. Başkent Bağdat’ta düzenlenen intihar saldırısında 24 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Et-Tarimiye ilçesinde Sahve Güçleri komutanlarından Sad Casim el-Meşhedani’nin evinde verdiği akşam yemeği sırasında askeri üniformalarla içeriye giren iki intihar eylemcisi üzerlerindeki bombayı patlattı. Meşhedani saldırıdan yara almadan kurtuldu. Sahve Güçleri, 2006 yılında Irak’ta el-Kaide’ye karşı mücadele amacıyla kurulmuştu.