Tasarrufta 5 yılda yüzde 19 hedefi

Tasarrufta 5 yılda yüzde 19 hedefi
Tasarrufta 5 yılda yüzde 19 hedefi

Tasarrufun milli gelir içindeki payının 2012’de yüzde 12 gibi tehlike sınırına kadar gerilemesi hükümeti harekete geçird

Tasarrufun milli gelir içindeki payının  2012’de yüzde 12 gibi tehlike sınırına kadar gerilemesi hükümeti  harekete geçirdi.
Son açıklanan ‘5 Yıllık Kalkınma Planı’nı değerlendiren TEPAV, çalışmayı ‘hayata geçirilebilir bir hikaye’ olarak tanımladı.
Yüzde 14,8’den yüzde 19’a çıkacak tasarruf oranı konusunda ise Rusya gibi ülkelere dikkat çekildi...TOBB’un kurucusu olduğu Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), önümüzdeki 5 yılda uygulanacak ekonomik ve sosyal politikaların altyapısını oluşturan 10’uncu 5 yıllık Kalkınma Planı’nı değerlendirdi. Analistler Esen Çağlar ve Ozan Acar tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’yi 2023’e kadar zor bir sürecin beklediği belirtilirken, planın “Türkiye’nin önündeki döneme dair tutarlı, inandırıcı ve hayata geçirilebilir bir hikaye ortaya koyması açısından kritik” olduğu ifade edildi.

 


İddialı hedef ve uyarı

 


Son dönemde yüzde 14.8’e gerileyen tasarrufun, kalkınma planıyla 2018’de yüzde 19’a çıkmasının hedeflendiği belirtilen raporda, “Ancak bu oran benzer gelir grubu ve Rusya gibi hızla büyüyen ülkelerdeki seviyenin altında” denildi.
Raporda, Türkiye için hayati önemde olan ileri teknoloji sektörlerinin imalat sanayi ihracatı içindeki payının 2018 için yüzde 5.5 olarak hedeflendiği belirtilirken “Bu oran yakalansa dahi, gelişmiş ülke oranlarının oldukça gerisinde kalınır” uyarısında bulunuldu.
Raporda, geçmişteki eksikliklere ve hedeflerin neden tutturamadığına yönelik tespitlerin yeterince açık yapılmadığı ifade edildi.
TEPAV analistlerinin çalışmasında, imalat sanayiinin bugünkü yapısıyla 2023 hedeflerine ulaşmanın mümkün olmadığı, dolayısıyla durumun ciddi olduğu tespitinin son kalkınma planında yeterince açık biçimde vurgulanmadığı eleştirisine de yer verildi.