İletişim Başkanı Altun, Yunan gazetesine konuştu

İletişim Başkanı Altun, Yunan gazetesine konuştu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yunan Kathimerini gazetesine konuştu. Yunan hükümetinin diyalog fırsatını değerlendirmediğini belirten Altun, "Türkiye, Yunanistan kadar tehlikeli bir oyun oynamak isteseydi Türk savaş uçaklarını Attiki yarımadasının semalarında görürdünüz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı İlteşim Başkanı Fahrettin Altun Yunanistan''ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini''nin sorularını yanıtladı. Altun Türk Yunan ilişkilerinde gelinen son noktayı değerlendirdi.

Altun’un Yunanistan''da yayınlanan Kathimerini'' gazetesine verdiği röportajın bir bölümü şu şekilde:

"Biz tüm komşularımızla iyi ilişkilerimiz olmasını, bölgemize barış ve istikrarın hâkim olmasını arzu ederiz. Ancak ağzımızın tadı bozulmasın diye kimsenin iyi niyetimizi istismar etmesine müsaade etmeyiz.

Sayın Cumhurbaşkanımız zaten Miçotakis hükümetine bir şans vererek diyalog kanallarını açmıştı. Yunanistan başbakanı bu fırsatı değerlendiremedi. İkili ilişkilere üçüncü tarafları karıştırmama sözü vermesine rağmen Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye karşıtı mesajlar verdi. Böylece Ankara’daki kredisi bitmiş oldu.

Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki, Türkiye Yunanistan’ın sürekli gündeminde olmasına rağmen, Yunanistan Türkiye’nin gündeminde benzer bir ağırlık taşımıyor. Yunanistan, Türkiye’yi küçük hesaplarla veya üçüncü ülkelere güvenerek karşısına alarak ancak kendine zarar verir. Aynı şekilde anlaşmazlıkların diplomasi ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması, öncelikle Yunan halkının çıkarına olacaktır.

Öncelikle Kathimerini gibi bir gazetenin, Yunan uçaklarının Türk hava sahasını ihlallerini Yunan makamlarına sormamasını yadırgadığımı söylemeliyim. Ege’de birkaç aydır gerilimi tırmandıran taraf Yunanistan’dır. Size somut bir örnek vereyim: 27 Nisan’da Yunan uçakları ana karamıza geldi. Datça, Didim ve Dalaman’da hava sahamızı ihlal etti. Bunları biz iddia etmiyoruz. Radar görüntülerini müttefik ülkelerle paylaştığımız, somut örneklerden bahsediyoruz. Türkiye de Yunanistan’ın provokasyonlarına yanıt veriyor. 27 Nisan’daki olayı okuyucularınızın gözünde canlanması açısından şöyle izah edeyim: Türkiye, Yunanistan kadar tehlikeli bir oyun oynamak isteseydi Türk savaş uçaklarını Attiki yarımadasının semalarında görürdünüz. Ama bizim böyle bir derdimiz yok. Gerilimi yükselten taraf olmadık, olmayacağız. Ancak her türlü hamleye cevap verecek imkân ve kabiliyetlere sahibiz."

İlgili Haberler