İran’la müzakereler bir başka bahara...

İran’la müzakereler bir başka bahara...
İran’la müzakereler bir başka bahara...

İran ile BM Güvenlik Konseyi (5+1) üyeleri arasında Cenevre’de sürdürülen müzakerelerden sonuç çıkmadı

İran ile BM Güvenlik Konseyi (5+1) üyeleri arasında Cenevre’de sürdürülen müzakerelerden sonuç çıkmadı

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran’la BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında yürütülen İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde bir sonuca varılamadığını, müzakerelerin 20 Kasım’da devam edilmesine karar verildiğini bildirdi. Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cenevre’de iki gün planlanan ancak son bölümüne ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya dışişleri bakanları ile Çin dışişleri bakan yardımcısının da katılmasıyla üç güne uzayan müzakereler sonucunda Uluslararası Konferanslar Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Ashton, üç gün boyunca yoğun ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Pek çok somut gelişme sağlandı ama bazı farklılıklar devam ediyor” dedi. Görüşmeler konusunda detay vermeyeceklerini belirten Ashton, kendisinin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve diğer bakanları bu sürece destek vermeleri için çağırdığını kaydetti.

 


Zarif, umutlu...
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, müzakerelerle ilgili, “Birlikte çalışıyoruz ve umut ederim ki bir anlaşmaya varacağız” dedi. Bir anlaşmaya varılamaması ve Fransa’nın pozisyonu nedeniyle hayal kırıklığına uğrayıp uğramadığının sorulması üzerine Zarif, detaylara girildiğinde değişik görüşlerin olmasının doğal olduğunu ve bunu beklediklerini kaydetti. Muhataplarıyla aynı şekilde hareket ettiklerini düşündüğünü belirten Zarif, bunun da tekrar bir araya geldiklerinde ilerleme olanağı yaratacağını vurguladı.

 


“Farklılıklar azalıyor”
Konuya ilişkin son açıklama ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den geldi. Kerry, “Kitle imha silahlarının yayılmasının
engellenmesine ve müttefiklerimizi korumaya bağlılığımızı sürdürüyoruz. Özellikle o bölgedeki müttefiklerimizin güvenliği çok kritik bir konu” dedi. Müzakerelerin karşılıklı saygı temelinde ve çok ciddi yürütüldüğünü ifade eden Kerry, Cenevre’ye çok kararlı geldiklerinin altını çizdi. ABD Başkanı Obama’nın göreve geldiği ilk günden itibaren İran’ın nükleer silah elde etmemesi hedefi olduğunu söylediğini belirten Kerry, bunun hâlâ hedefleri olmaya devam ettiğini kaydetti. Cenevre’ye taraflar arasındaki farklılıkları azaltmaya geldiklerini vurgulayan Kerry, sadece kalan taraflar arasındaki farklılıkları azaltmadıklarını aynı zamanda kalanları da açıklığa kavuşturduklarını belirtti.
Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov ise, süreçle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.