AKP’den, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda şantaj

AKP’den, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda şantaj
AKP’den, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda şantaj

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, anayasanın “değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen” ilk 4 maddesinin geneli

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, anayasanın “değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen” ilk 4 maddesinin geneli üzerinde yapılan müzakerelerde AKP, diğer partilere “başlangıç maddeleri, vatandaşlık gibi kritik konularda uzlaşalım, biz de başkanlık sistemi önerisini çekelim” önerisi getirdi. CHP ve MHP, devletin şeklini, dilini, bayrağını ve temel ilkelerini belirleyen ilk 4 maddenin değiştirilmesine karşı çıkarken devletin üniter yapısı, dili konusunun tartışmalarında “Kürt milleti” tartışması yaşandı.
Cumhuriyet’in haberine göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısında, siyasi partiler arasında derin görüş ayrılığının olduğu “kritik” maddelerden, anayasanın ilk 4 maddesinin geneli tartışma konusu yapıldığı için madde yazımına geçilmedi. Toplantıda AKP’li Mustafa Şentop, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istedi. BDP bu öneriye destek verirken Şentop, “Generallerin yaptığı bu düzenlemeyi niye biz değiştiremeyelim” görüşünü savundu. CHP’li komisyon üyesi Süheyl Batum, “Aylardır AKP’nin başkanlık önerisi nedeniyle yasamayı, yürütmeyi yazamadık. Yani yasamayı, yürütmeyi tartışmadan, devleti nasıl oluşturacağız. Şimdi 50-60 maddelik değişiklik yapacağız, eylülde referanduma sunacağız” dedi. AKP’li Şentop ise “yeni anayasa” yapmak istediklerini savunarak kritik maddelerde uzlaşma halinde “başkanlık sistemi” önerisini çekebileceklerini söyledi.

 


Tansiyon yükseldi

CHP’li Atilla Kart da, “Başkanlık sistemi ile ilk üç madde arasında ne anlam var ne münasebet var. Bu başkanlık kozudur, pazarlık noktasıdır. Müzakere iradesinin samimi olmadığını doğrulayan önemli bir görüşmedir” diyerek karşı çıktı. Tansiyonu yükselten tartışma ise “dil ve millet” üzerinde oldu. “Anadili” nin yeni anayasaya girmesini savunan BDP, “Resmi dil Türkçe olabilir ama anadiline de olanak tanınmalı. Türk milleti, devletin bölünmez bütünlüğü ilkelerine karşıyız” görüşünü iletince, MHP’li Faruk Bal, Kürt nüfusun yüzde 8-10 arasında olduğunu ve Kürtlerin millet değil “etnisite” olduğunu savundu.