Son Dakika... İran, İsrail'e saldırı başlattı

Son Dakika... İran, İsrail'e saldırı başlattı
İran, İsrail'in Şam'daki konsolosluk binasını bombalamasının ardından İHA'larla ve füzelerle misilleme saldırısı gerçekleştirdi. Ancak İran’ın günlerdir beklenen saldırısı tahmin edilenden çok daha kısa süreli ve etkisiz kaldı. İran’dan yapılan açıklamada, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" denildi.

İran'ın Şam'da yer alan büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan'da İsrail tarafından hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

Saldırıdan günler sonra beklenen İran’ın misilleme saldırısı başladı.

SALDIRIYI İSRAİL DEVLET TELEVİZYONU DUYURDU

İran'ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyuran İsrail devlet televizyonu, Tahran’ın yüzden fazla İHA gönderdiğini açıkladı.

Haberde, İsrailli yetkililerin birkaç gün sürecek çatışmalara karşılık vermeye hazırlandığını bildirildi.

İSRAİL ORDUSU'NDAN İLK AÇIKLAMA

İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, hava savunma sisteminin saldırıya karşı hazır durumda olduğu belirtildi.

Açıklamada, İran'a ait insansız hava araçlarının İsrail'e ulaşmasının saatler alacağı ve tehlike oluşması muhtemel bölgelerde de sirenler çalacağı bildirildi.

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini ve ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.

DEVRİM MUHAFIZLARI: BELİRLİ HEDEFLER VURULDU

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından saldırıya ilişkin bildiri yayımlandı.

Bildiride, "İsrail'e yönelik İHA saldırısı, İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, siyonist rejimin topraklarındaki bazı hedefleri onlarca İHA ve füzeyle vurdu." ifadelerine yer verildi.

İSRAİL HAVA SAHASI KAPATILIYOR

İsrail Havaalanları İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, uçuşların yeniden ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntıya yer verilmezken, gelişmelere göre güncelleme yapılacağı aktarıldı.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'deki ordu karargahında savaş kabinesini topladı.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE DESTEĞİMİZ TAM

Beyaz Saray'dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyecek." ifadeleri kullanıldı.

BİDEN, İRAN'IN İSRAİL'E SALDIRISINI DURUM ODASI'NDAN TAKİP EDECEK

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, hafta sonu tatilini yarıda keserek Washington'a dönen Biden'ın ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geleceği kaydedildi.

Durum Odası'nda (Situation Room) İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Genelkurmay Başkanı General Charles Brown, CIA Direktörü Bill Burns ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan gibi isimlerle bir araya gelecek olan Biden, gelişmeleri anlık takip edecek.

ÜRDÜN’DE OHAL İLAN EDİLDİ: HAVA SAHASINI İHLAL EDEN İRAN İHA’LARINI VURMAYA HAZIRIZ

İran'ın İsrail’e başlattığı hava saldırısı sonrası İHA tehdidi nedeniyle Ürdün’de olağanüstü hal ilan edildi.

Reuters haber ajansı, iki bölgesel güvenlik kaynağına atıfta bulunduğu haberinde, Ürdün hava savunmasının, hava sahasını ihlal eden herhangi bir İran uçağını ya da insansız hava aracını durdurmaya ve vurmaya hazır olduğunu bildirdi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: ABD'Yİ İSRAİL'E SALDIRIYLA İLGİLİ UYARDIK

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'e saldırı konusunda ABD'ye gerekli uyarıyı yaptıklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'e saldırı konusunda ABD'ye gerekli uyarıyı yaptıklarını söyledi.

Abdullahiyan, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "İsrail rejiminin İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD'ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım" dedi.

İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah Hareketi'ne ait hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki Teyr Harfa, Alma eş-Şaab ve Yarin beldelerine hava saldırısı gerçekleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada, beldelerdeki Hizbullah'a ait hedeflerin vurulduğu belirtildi.

HİZBULLAH: DEMİR KUBBE PLATFORMUNU VURDUK

Lübnan'daki Hizbullah Hareketi yaptığı açıklamada, kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile İsrail'in Tel Nehmeh'de yeni konuşlandırılan "Demir Kubbe" platformunun vurulduğunu aktardı.

Açıklamada kamikaze İHA'ların platformu tam isabetle hedef aldığı kaydedildi

IRAK HAVA SAHASINI KAPATTI

Reuters haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Irak hava sahasında İran yönünden gelen bazı İHA'ların olduğu belirtildi.

Gelişmenin ardından Irak Ulaştırma Bakanlığı, hava sahasının kapatıldığını duyurdu.

"ABD VE İNGİLİZ UÇAKLARI İHA'LARI DÜŞÜRDÜ"

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran’ın İHA’lardan daha kısa uçuş süresine sahip füzeler fırlattığını duyurdu. Kanal 12, 100 kadar İHA ile sayısı belirtilmeyen füze fırlatıldığını, bunların bazılarının Suriye ve Ürdün üzerinde düşürüldüğünü belirtti.

Kanal 12 ayrıca ABD ve İngiliz askeri uçaklarının Irak-Suriye sınır bölgelerinde İran’a ait İHA’ların bazılarının düşürdüğünü ifade etti. ABD’li yetkililer de sayısı belirtilmeyen İHA’ların düşürüldüğünü doğruladı.

İRAN İSRAİL'E BALİSTİK SALDIRISI DA BAŞLATTI

İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etti.

IRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

İSRAİL'DEN HALKA SIĞINAK ÇAĞRISI

İsrail Ordusu vatandaşlarının sığınaklara girmeleri için hazır bulunmasını istedi.

LÜBNAN HAVA SAHASINI KAPATTI

Lübnan, İran’dan İsrail’e yönelik başlatılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını duyurdu.

İRAN: İSRAİL'İN SALDIRISI İÇİN HAVA VEYA KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ

İran medyasında yer alan haberlere göre İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır." ifadelerini kullandı.

İRAN BM YETKİLİSİ: SALDIRI SONUÇLANDI SAYILIR

İran'ın BM Daimi Temsilciliği’nden saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL: İRAN'IN SALDIRISINDA BİR ASKERİ ÜSTE KÜÇÜK ÇAPLI HASAR OLUŞTU

İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre, İran'dan (İsrail’e) 200'den fazla insansız hava aracı, seyir füzesi ve balistik füze gönderildi. Tehditlerin çoğu İsrail hava sahası dışında önlendi.

İran'ın saldırısında ülkenin güneyindeki bir askeri üste küçük çaplı hasar oluştu, can kaybı olmadı.

İSRAİL: 1 KİŞİ YARALANDI

Tel Aviv hükümetinden yapılan açıklamada, İran tarafından 200'den fazla İHA ve füze atıldığı ve saldırılarda 1 kişinin yaralandığı belirtildi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU: ABD, İRAN'A KARŞI İSRAİL'E DESTEK VERİRSE PİŞMAN OLUR

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin İran'a karşı saldırıya herhangi bir destek veya katılımının, İran Silahlı Kuvvetlerinin "kararlı ve pişman edici" tepkisiyle sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e başlatılan saldırıyla ilgili yayımladığı ikinci bildiride, "İran, haklarını güvence altına almak ve saldırganı cezalandırmak amacıyla siyonist terör ordusunun işgal altındaki topraklarda bulunan önemli askeri hedeflerine saldırarak, stratejik istihbarat yeteneklerini, füzelerini ve insansız hava araçlarını başarıyla vurup imha etti" ifadelerine yer verildi.

ABD tarafından İsrail'e verilen desteğe işaret edilen bildiride, "Terörist Amerikan hükümeti, İran'ın çıkarlarına zarar verecek herhangi bir destek ve katılımının, İran Silahlı Kuvvetlerinin kararlı ve pişman edici tepkisiyle sonuçlanacağı konusunda uyarıldı" açıklamasında bulunuldu.

Bildiride, "İsrail'in eylemlerinden ABD yönetiminin sorumlu olduğu ve İsrail'in engellenmemesi halinde hem Tel Aviv'in hem de Washington'un bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı" belirtildi.

BİDEN DURUM ODASI'NDA: İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE OLAN TAAHHÜDÜMÜZ SARSILMAZ

İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, "İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz" dedi.

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler