İşi bilenler uyardı. Bu araçlarla sıcakta yola çıkmayın

İşi bilenler uyardı. Bu araçlarla sıcakta yola çıkmayın
Diyarbakır’da sıcaklıklar 45 derecenin üstüne çıkarken son 2 hafta içerisinde 50 araç yangını çıktı. Oto elektrik ustaları araç sahiplerini "10-30 yaş arası araçlarınızı kullanmayın, yanıyor" diyerek uyardı.

Diyarbakır ve çevre illerde hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Sıcaklıklar 45 derecenin üstünü görünce halk gündüz saatlerinde dışarı çıkmamayı tercih ediyor.

Oto elektrik ustaları sıcaklıkların artmasıyla birlikte son 2 hafta içerisinde 50 araç yangını çıktığını söyledi. Yaşları büyük arabaların sıcaklığa dayanamadığını belirten ustalar, araçların ağır hasar gördüğünü araç sahiplerini bu yaştaki araçlarla yola çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Oto elektrik ustası Veysi Vural, 1 hafta içerisinde kendilerine yanmış 10 aracın geldiğini ve yaşlarının 10 ile 30 arası olduğunu belirterek,

"Eski araçlar yanıyor ya da hararet yapıyor. Üst kapak motoruna zarar veriyor. Sürücüler, bu dönemde araçlarını dışarıya çıkarmasın. 16.00'dan sonra hava güzel oluyor. Bu saatten sonra dışarıya çıkarmalarını öneriyoruz. Meteoroloji insanlar için, biz de araçlar için uyarıyoruz. Eski araçlar veya 30 yaşındaki araçların uzun yola çıkmasını önermiyoruz. Yanma ihtimali ve hararet yapması çok yüksek. İnsanlar bu durumda mağdur olur. Dışarıya çıkmamaları daha iyi. Herhangi bir sorun yaşamazlar. Gözleri de sürekli hararet ibresinde olsun. Hem araca hem de insana zarar gelmesini istemiyoruz. Motor ve elektrik tesisatı aşırı ısınıyor. Bu sebepten dolayı da yangın çıkıyor" diye konuştu.

Oto elektrik ustası Mahmut Çakmak da daha çok yaşlı otomobillerin kendisine getirildiğini vurgulayarak,

"Bunun sebebi aracın tesisatının zamanla ısınıp, soğuyarak çürümesinden kaynaklıdır. Tesisat onarımı ve bakımı zamanında yaptırmak lazım. Bunu yaptırmayınca sonradan yüksek maliyet ve masraf çıkıyor. Sigorta arasına tel atılıyor, marş dinamosu, elektrik kablosu ısınıyor. Bundan dolayı araç yanmaları ortaya çıkıyor. Tesisatlarımızda, araçların üzerinde görünen yanmaz bant veya kılıf kullanılması lazım. Bu müşteriden de kaynaklanıyor. Bir oto tesisatını düzgün yaptırmak epey maliyetli. Sürücüler, 'Normalden bantlayalım' diyor. Sıcak da normal bantları eritiyor. Araç yanmaları ortaya çıkıyor. Uzun yola çıkan sürücüler, tesisatını, yağını, suyunu ve motorunu kontrol etmelidir. Neticede araçlar canımızı taşıyor. İşleri yoksa sıcak saatlerde çıkmamaları lazım. Araç daha da sıcak oluyor. Dış sıcaklık var; 90 derece de motor sıcaklığı olunca ister istemez kablolar yanıyor. Tesisat çürümesi ve bantların erimesi var"