İktidar, seçim öncesi bu kez tapu dağıtacak

İktidar, seçim öncesi bu kez tapu dağıtacak
İktidar, seçim öncesi bu kez tapu dağıtacak

Hükümet, seçim yatırımı için hem ayni hem nakit olarak kesenin ağzını açtı. Dul, engelli maaşı malulen emeklilik gıda, kömür y

Hükümet, seçim yatırımı  için hem ayni hem nakit olarak kesenin ağzını açtı. Dul, engelli maaşı malulen emeklilik  gıda, kömür yardımı derken, bu kez Hazine’ye ait tarım arazilerini rayiç bedelin yarısına kullananlara 6 yıl vade ile verecek.

 

Gıda, dul, engelli maaşı, kömür yardımı derken, bu kez seçim öncesi hükümet tapu dağıtacak.. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçimini topraktan sağlayan vatandaşların uzun süredir dert yandığı, her an ellerinden gidecek kaygısını taşıdıkları Hazine’ye ait tarım arazileri konusunda  izlenecek yol haritasını açıkladı. Şimşek, “Köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı, Hazineye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacak” dedi.

 


Rayiç bedelin yarısı
6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun, geçen yıl yürürlüğe girmiş ve bu kanunla Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusu da düzenlenmişti.
Kanun kapsamında Hazine’ye ait tarım arazileri hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satılmaya başlanmıştı.Şimşek,  bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşların, rayiç bedelinin yarısını ödeyerek arazileri satın alabileceklerini bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine’ye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümler getiren kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini ve konuya ilişkin detaylı çalışmaların tamamlandığını hatırlattı.
Şimşek, şunları kaydetti: “Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olarak belirlendi. Yani arazileri almak isteyenler, ihalesiz ve sadece bedelin yarısını ödeyerek bu topraklara sahip olabilecek. Peşin ödemelerde satış bedeline, ayrıca yüzde 20 oranında indirim uygulanacak.  Kalanı ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek. Satış bedelinden, ayrıca başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecek. Yani vatandaşlarımız isterlerse söz konusu arazilerin bedelini 6 yılda 12 eşit taksitle ödeyebilecek. Sonuç olarak köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı, Hazineye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacak.”
Şimşek, kanundan yararlanmak isteyenlerin başvuru dilekçelerine Milli Emlak Genel Müdürlüğünün internet sitesinden, defterdarlıklardan ve/veya malmüdürlüklerinden ulaşabileceğini söyledi. Şimşek, başvuruların 28 Nisan 2014 tarihine kadar yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Hazine’ye ait tarım arazileri kimlere satılacak?

6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine’ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’a göre, Hazine’ye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutlar; kullanım şartı aranmaksızın hissedarlarına, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri taşınmazı kiralamış olan ve halen kira sözleşmesinin devam eden kiracılarına, yine 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği İdarece belirlenen kullanıcılarına doğrudan satılacak.