Diş kayıplarının nedeni dişeti hastalığından olabilir

Diş kayıplarının nedeni  dişeti hastalığından olabilir
Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisinin; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi faydaları beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor.

Erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70’inden dişeti hastalıkları sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemlerde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı şekilde tedavi edilebiliyor.
Hastalığın belirtileri
Dişeti hastalıklarının dişeti iltihabıyla başladığını aktaran uzmanlar, hastalıkların tedavi edilmezse periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabileceğinin altını çiziyor. Dişeti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisinin dişeti kanamasıdır. Dişetlerinde şişmeler, kızarmalar oluyor, diş ile dişeti arasından iltihap geliyorsa, dişetinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet oluşuyor, dişeti kenarlarında veya dişler arasında siyah alanlar görülüyor, dişlerde sallanmalar, uzamalar oluyorsa, ağızda sürekli kötü koku ve kötü tat hissi varsa geç kalınmadan bir diş hekimine muayene olunması gerekir.
Bakım ve tedavi...
Diş ve dişeti sağlığının korunması için günlük ağız bakımı işlemlerine  dikkat edilmesi gerekiyor. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi çok önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diştaşı oluşumunu en az düzeye indirebilir; ancak tamamen önleyemez. Diş fırçası, diş ipi veya diğer temizlik araçlarıyla ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, mevcut diş plağı veya diştaşının uzaklaştırılması açısından gereklidir. Cerrahi tedavi gereken vakalarda, periodontal tedavi sonrası hastaların düzenli olarak diş hekimi tarafından muayene edilmesi, plak kontrolü ve yeni diştaşı birikimlerinin ortamdan uzaklaştırılması gerekiyor.