HÜRKUŞ’lar 5 yıl sonra teslim edilecek

HÜRKUŞ’lar 5 yıl sonra teslim edilecek
HÜRKUŞ’lar 5 yıl sonra teslim edilecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, HÜRKUŞ’un seri üretimi konusunda alınan kararın T

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, HÜRKUŞ’un seri üretimi konusunda alınan kararın Türk havacılık sanayi açısından çok önemli olduğunu belirterek, sözleşmenin 2013 bitmeden imzalanması durumunda ilk HÜRKUŞ uçağının 2017 yılında, kalan 14’ünün de 2018 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edileceğini bildirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı için seri üretimine karar verilen Türkiye’nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ uçuş testlerine 29 Ağustos 2013’te başladı. Halen dört uçuşunu başarı ile tamamlayan ve önümüzdeki iki yıl boyunca uçarak test edilecek HÜRKUŞ, şartları karşıladığını gösterdiğinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Avrupa Havacılık Emniyeti Kurumundan (EASA) tip sertifikası almış olacak. Alınan üretim kararı ile de bir yandan prototipler denenirken diğer yandan seri üretim süreci başlayacak.
HÜRKUŞ’a yurt dışından da ilgi olduğunu, şu anda 2 ülkede ihaleye girmek için hazırlık yaptıklarını belirten Ertem, şöyle konuştu:  “Buna benzer savunma ürünlerinde herkes öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın sipariş vermesini bekliyor. Son yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde bu sipariş verildi, dolayısıyla bu bizim için güzel fırsat olacak ve bizi yurt dışında güçlendirecek. Bizim 4 büyük rakibimiz var. Bunlar İsviçre, ABD, Brezilya ve Kore uçaklarıdır.”