Sanatçıların bakışı

Sanatçıların bakışı
Sanatçıların bakışı

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu “Ne Oluyor? programının konukları bu kez sanatçılardı. Payzın, her gün yen

CNN Türk’te Şirin Payzın’ın sunduğu “Ne Oluyor? programının konukları bu kez sanatçılardı. Payzın, her gün yeni bir krizle çalkalanan, siyasi çekişmelerin ve hesapların artık toplumun günlük yaşamını doğrudan etkilemeye başladığı ülkemizde, sanatçıların olaylar karşısındaki duruşlarını merak etmiş ve onlara söz hakkı vermişti. Katılımcılar, sinema yönetmeni Mustafa Altıoklar, tiyatro ve dizi oyuncuları Ayşe Erbulak, Renan Bilek, müzisyenler Kıraç ve Rojin’di. Her biri için bir iki söz söyleyeceğiz ama önce Altıoklar’dan başlayalım.  Mustafa Altıoklar, Turgut Özal’ın zehirlendiği iddiaları üzerine ne düşündüğü sorulduğunda, “Siz Özal’ı bırakın, Atatürk’ün nasıl öldüğüne bakın” minvalinde bir yaklaşımla bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Altıoklar, Atatürk’ün sirozdan ölmediğini, Atatürk’ü Türkiye’nin tam bağımsız olmasını ve kalkınmasını istemeyen Batı odaklı güçlerin öldürttüğünü iddia etti. Daha önce de, bu iddialar ortaya atılmış, ancak üzerinden geçen bunca yıl sonra doğal olarak bir sonuca varılamamıştı. Asıl mesleği tıp doktoru olan Altıoklar’ın konuyu yeniden gündeme getirmesi bakalım nasıl yankı bulacak?
“Öyle Bir Geçer Zaman Ki” dizisinde Süleyman karakteriyle gönüllerde taht kuran (ve yeni keşfedilen) tiyatrocu Renan Bilek, dizideki çözümcü kimliğiyle gerçek hayatta da örtüştüğünü bu bir saatlik tartışma süresince gösterdi. Bilek, özellikle küresel değişim ve bunun Türkiye üzerindeki etkileri üzerine çok doğru saptamalar yaptı. Küreselleşmenin ve neo-liberalizmin ulus devlet kavramının yok olmasına çanak tuttuğunu vurgulayan Bilek, Yugoslavya’dan başlayarak tüm bölünmelerin odağında bu yeni ideolojinin olduğunun altını çizdi.
Ayşa Erbulak, Cumhuriyet ve laikliğin elden gitmek üzerine olduğunu vurgularken, Kıraç ve Rojin, özellikle Dersim konusuna bakışlarıyla farklı görüşleri ekrana yansıttılar.
Bu programda da gördük ki, hâlâ sanatçılar, bu toplumun geleceğine en çok kafa yoran grubu oluşturuyorlar.