İstifa

Türkiye’de en işlemeyen kurum istifadır. Hele AKP zamanında tamamen donmuş bir kurumdur. Bu yüzden Hakan Şükür’ün istifasını doğrusu ya, olumlu karşıladım. Ama zayıf bir istifa oldu. Çünkü dayandığı temel zayıftı. Profesör İdris Bal’ın istifasını alkışlamayı tercih ederim. Sağlam bir sebebe dayanıyordu. Hakan Şükür, istifasını, dershanelerin kapanmasına dayandırdı. Dershaneler unutuldu bile. Bunun üstünden ne sular aktı. İş iktidar kavgasına dönüştü.
Eğer bu istifanın temelinde; sınırlarımızın delik deşik olmasından tutun da ekonomimizin çökertilmesine kadar, köylümüzün ürünlerine kota konulmasından tutun da işçimizin kapatılan ve özelleştirilen fabrikalarına kadar, topraklarımızın yabancılara satılışına kadar, içimizi yakan büyük ihanetler olsaydı; istifa “ağır çeken” bir istifa olabilirdi.
Ama bunca zaman geçmişken, televizyonlarda yorumculuklar yapılmışken birbirine o kadar muhabbet duyulmuşken, birdenbire bunlardan söz etmek olmazdı, yerine oturmazdı. Abdüllatif Şener’in ve Yalçın Bayar’ın istifalarına, ağır istifa derim ben.

 


***

 


Emir alarak AKP’ye gelmek ve emir alarak gitmek konusunda Başbakan çok ucuz çözümlemeler yapıyor. Amerika’da bir muhabir kıza da sen görevlendirildin mi demişti, aykırı bir soru geldiğinde. Dünyada hiçbir başbakanın söyleyemeyeceği bir şeydir bu. Nedense aklı fikri görevlendirmede.

 


***

 


Haziran direnişi için, orada ölenler, yaralananlar için bir hatırlatma yapabilirdi, 15 yaşında bir çocuk
hakkında 6 sene istenerek dava açıldı, başka bir çocuk Berkin, aylardır yoğun bakımda. İnsaf, merhamet yok. Bunlar TBMM’de hangi partiden olursan ol, dile getirilmeliydi. AKP’den de olsan.
İstanbul’u saran elektrik kesintilerinin özelleştirmelerden ve ehliyetsiz elemanlardan kaynaklandığını söylüyorlar. İstanbullular adına bunu sorgulayabilirdi.
Bir milletvekili olarak Sayıştay rezaletini istifasına gerekçe gösterebilirdi. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine önemli bir denetim kurumu gözlerden saklanamaz. Bizde saklandı. Biz ona bunları takip etsin diye milletvekili şerefini verdik. Bunları yapmalıydı. Dershaneler ne de olsa biraz özel bir konudur. O camianın konusudur. Biz halk olarak vekillerimizden bizi, ülkemizi, geleceğimizi, çocuklarımızın geleceğini korumasını bekleriz. Hakan Şükür, istifasını anlamlı kılacaksa böyle yapmalıydı.

 


***

 


Hastalığım sebebiyle, yeni gözaltıları çok geç haber aldım. Özel bir yazıyı bu yüzden daha sonraya bırakıyorum. Ama şunu söyleyeyim ki dünyayla birlikte Türkiye tersine döndü ve şunu da ilave etmeliyim ki çok eğlenceli oldu.

Yazarın Diğer Yazıları