İsviçre'den Türkiye'ye örnek olacak vatandaşlık kararı: Uyum olmadan vatandaşlık olmaz

İsviçre'den Türkiye'ye örnek olacak vatandaşlık kararı: Uyum olmadan vatandaşlık olmaz
İsviçre’de ülkede doğan yabancıların 18 yaşında doğrudan vatandaşlık almasını öngören yasa teklifi reddedildi. Teklife karşı çıkan Halkın Partisi (SVP) milletvekili Jean-Luc Addor "Uyum olmadan vatandaşlık olmaz" dedi.

İsviçre’de Mart 2021''de sunulan ve yabancı ailelerin İsviçre''de doğan çocuklarına İsviçre vatandaşlığını doğrudan kazanma hakkı tanınmasını öngören teklif yasama organının alt kanadı Ulusal Konsey’de 112''ye karşı 75 oyla reddedildi. Bu kişilerin vatandaşlığa başvurma hakkında değişiklik yapılmadı.

0-19 yaş arası yabancılar İsviçre toplumunun yaklaşık yüzde 20''sini oluşturuyor.

Teklife karşı çıkan Halkın Partisi (SVP) milletvekili Jean-Luc Addor "Uyum olmadan vatandaşlık olmaz" diyerek İsviçre''de doğmuş ve büyümüş olmanın uyum için yeterli olduğunu garanti etmediğini vurguladı.

İsviçre''de, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi toprak esasına dayalı olarak doğumla vatandaşık kazanılmıyor, ancak sonradan belirli koşulları yerine getirdikten sonra başvuru yapılarak kazanılabiliyor.

İsviçre''de yabancıların vatandaşlık hakkıyla ilgili değişiklik önerileri 1983, 1994 ve 2003 yıllarında da gündeme gelmiş ve reddedilmişti.

 

İlgili Haberler