Gök bilimciler yeni bir yıldız kümesi keşfetti  

Gök bilimciler yeni bir yıldız kümesi keşfetti  
İtalya’da Napoli Federico II Üniversitesi’nden Massimiliano Gatto liderliğindeki gök bilimciler tarafından 21 Temmuz 2021’de yayınlanan bir araştırmada, YMCA-1 olarak adlandırılan yeni bir yıldız kümesi keşfedildiği açıklandı.

21 Temmuz’da arXiv’de yayınlanan bir makaleye göre İtalyan araştırmacılar, YMCA (Macellan Bulutları) araştırmasının bir parçası olarak YMCA-1 ismi verilen yeni bir yıldız kümesi keşfetti. Bu yıldız kümesi Samanyolu galaksisindeki en eski ve uzak yıldız kümelerinden biri olabilir.

Donanım Haber’de yer alan habere göre, yıldız kümeleri, ortak bir kökeni paylaşan ve belirli bir süre boyunca kütleçekimsel olarak bağlı olan yıldız gruplarıdır. Bu kümeler yıldız evrim süreçlerini izlemek ve modellemeler oluşturmaya yardımcı olabileceği için gökbilimciler için önemlidir.

YMCA araştırması ise, Büyük ve Küçük Macellan Bulutu’nu (LMC ve SMC) keşfetmeyi amaçlayan VLT tarama teleskobu ile gerçekleştirilen optik bir araştırmadır. YMCA’nın amacı, LMC ve SMC’nin çevresindeki yıldız kümeleri gibi yıldız sistemlerini aramaktır.


Yayınlanan makalede de İtalya’da Napoli Federico II Üniversitesi’nden Massimiliano Gatto liderliğindeki gökbilimciler, YMCA-1 ismini verdikleri yeni bir yıldız kümesi keşfettiler. Bu küme, YMCA araştırmasının fotometrik verilerinde küçük ölçekli aşırı yoğunlukların araştırılması sırasında tanımlandı.

EN ESKİ VE UZAK YILDIZ KÜMELERİNDEN BİRİ OLABİLİR
YMCA-1, LMC merkezinin yaklaşık 13 derece doğusunda keşfedildi. Araştırmacılar, kümenin yaklaşık olarak 12.6 milyar yaşında olduğunu ve metal açısından fakir olduğunu ifade etti. Yıldız kümesinin galaksimizin merkezinden 342.000 ışık yılı uzaklıkta yer aldığı da açıklamalar arasında yer aldı.

Uzmanlara göre bu bulgular YMCA-1’in galaksimizdeki en eski ve uzak yıldız kümelerinden biri olabileceğini gösteriyor. Eğer bu doğru çıkarsa YMCA-1, diğer yıldız kümelerine kıyasla oldukça sıra dışı özelliklere sahip olabilir.