İYİ Partili Cinisli'den İstanbul Sözleşmesi çıkışı

İYİ Partili Cinisli'den İstanbul Sözleşmesi çıkışı
İYİ Parti adına söz alan Erzurum Milletvekişi Naci Cinisli TBMM'de açıklamalarda bulundu.

Hakan DİKMEN - ERZURUM / YENİÇAĞ

TBMM''de İYİ Parti adına söz alan Erzurum Milletvekili Naci Cinisli açıklamalarda bulundu.

Cinisli açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Eğer ki sözleşmeden çıkılmasına itiraz edenlere ve muhalefete "ahlaksız" deniyorsa bu sözleşmeyi imzalayanlar hangi ahlak ölçüsüyle imza attılar?

Sözleşme, kadına yönelik şiddetin "insan hakkı ihlali" olarak sayılması ve şiddetle mücadele için kurumsal mekanizma öngörmesi bakımından çok önemli. AK PARTİ Hükûmetinin imkânı olmasına rağmen şerh ve şart koymadan ilk imza sahibi olduğu İstanbul Sözleşmesi''nin şiddeti sona erdirme ve ayrımcılığı sonlandırma konularında sosyal boyutu bulunuyor. İstanbul Sözleşmesi, aynı zamanda, AK PARTİ iktidarında kadınların pamuk ipliğine bağlanmış hak ve güvenliklerini korumaya vesile olan 6284 sayılı Kanun''a dayanan uluslararası bir belge.

İstanbul Sözleşmesi''nin kadınlara sağladığı avantajların yanı sıra, sözleşme, aynı zamanda, imzalayan ülkelerin ISO belgesine sahip kurumlar gibi yüksek bir standarda sahip olduğunu; birinci sınıf, üst lig ülkeler arasında bulunduğunu kanıtlayan bir siyasi belgedir. Bu belgeyi yırtmak "Üst lig standartlarına uymuyorum." demektir; bu bir AK PARTİ tavrı ve ayıbıdır. Görülüyor ki AK PARTİ sözleşmeden çıkarak milletimizi ahlak ölçen bir sıfatla ayrıştırma gayri ciddiliğine, sorumsuzluğuna gitti. Buradan soruyorum: Eğer ki sözleşmeden çıkılmasına itiraz edenlere ve muhalefete "ahlaksız" deniyorsa bu sözleşmeyi imzalayanlar hangi ahlak ölçüsüyle imza attılar? 

"BU TAVRI ŞİDDETLE PROTESTO EDİYORUM"


Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener Hanımefendi''nin ısrarla üzerinde durduğu ve milletimizin değerini daha da iyi anladığı iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş seçimlerden sonra Allah''ın izniyle gerçekleşecektir. İtiraz ettiğimiz, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin verdiği güçle tek bir kişinin keyfî kararları Türkiye''yi, milletinin kendini onurla temsil ettiği demokrasiden tamamen uzaklaştırıyor. Sözleşmenin feshediliş tarzıyla aslında yapılan, ülkemizi hangi maceralara sürükleyeceği belli olmayan bu yönetim sisteminin temsilcisi sarayın Türkiye''ye, tüm dünya kamuoyuna ama asıl önemlisi yüce Meclisimize meydan okumasıdır. Bu tavrı şiddetle protesto ediyorum. 
Bundan sonra bizlerin, tüm sayın milletvekillerinin görevi Türkiye Büyük Millet Meclisinin onurunu, şahsiyetini, milletimizin namusunu korumak olmalıdır. Bu karardan da anlıyoruz ki devlet ile parti birbirine karıştırılmaktadır. Kadınların pamuk ipliğine bağlanmış haklarına bile göz dikebilecek duruma gelmiş olması AK Parti’nin düşmüş olduğu aczi gözler önüne seriyor."

Cinisli sözlerini ise, "Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener Hanımefendi, İstanbul Sözleşmesi''nden çekilme kararının iptal edilerek yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurmuştu. Başvuruyu esastan incelendi. İnceleme kapsamında Danıştay Savcılığı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir sözleşmenin ancak aynı yöntemle yürürlükten kaldırılabileceğini vurguladı ve Cumhurbaşkanı kararının iptali yönünde karar verilmesinin uygun olacaktır" sözleriyle sonlandırdı.