İYİ Parti: Talanın hesabı sorulsun

İYİ Parti: Talanın hesabı sorulsun
İYİ Parti Güngören İlçe Başkanı Ayhan Kurt, belediyedeki usulsüzlük iddiası için vatandaşı dava açmaya çağırdı.

Muhalefet partilerinin ilçe başkanları Güngören Belediyesi'ndeki yolsuzlukları bina önünde düzenlenen basın toplantısıyla protesto etti.  İYİ Parti İstanbul İl Yöneticisi Aydın Egemen, Güngören Belediyesi'nin yaptığı yolsuzlukların Sayıştay raporlarıyla tescillendiğini dile getirerek, vatandaşları savcılığa suç duyurusunda bulunmaya davet etti. Egemen, "Güngören Belediyesi'nin yolsuzluk yaptığı para vatandaşa gitseydi, herkesin cebine 5 bin lira girecekti" dedi.

CHP İlçe Başkanı Temel Akkoç, belediyenin son 3 yılda 3 milyon 200 bin lira zarar uğratıldığını açıkladı. Akkoç, şöyle konuştu: "Sayıştay raporunda belediye iştiraki olan firmanın işlettiği tesislerin sabit ve faaliyet giderlerinin belediye bütçesinden karşılandığı görülmüştür. Gün-Bel işletmesinin, elektrik, su, doğalgaz ile ticari giderleri belediye bütçesinden karşılanıyor. Belediye iştirakleri, tüzel kişiliği olan kuruluşlardır. Yani kar ve zararları kendi bütçelerine bağlıdır. Belediye bütçelerine kambur olamazlar. Bu firmaya yaklaşık 3 milyon lira peşkeş çekilmiş. Ayrıca 2017 yılında belediyenin bütçesinden bir milyon 250 bin lira tahsis edilmiş."

Belediyenin kalem kalem yolsuzluklarını gündeme alan Akkoç, belediye gelirlerinin toplanmadığı için, Güngören halkının 54 milyon lira zarara uğratıldığını vurguladı.

Temel Akkoç, Güngören Belediyesi'nin mal alımı yaparken sadece 4 firmayla çalıştığını ve bu firmaların belediye ihalesine teklif dahi vermediğini de söyledi. Akkoç, "2017 yılında yapılan 126 doğrudan alımın yüzde 70'i sadece 4 firmadan temin ediliyor. Üstelik hiçbiri ihalede teklif dahi vermiyor. Bunlar Sayıştay raporlarında var. Güngören'de ihaleye daha düşük teklif veren firmaya ihale verilmemiş, 259 bin lira fazla teklif veren firmaya ihale verilmiştir. Geçtiğimiz yıllarda toplam 4 ihalede, ihale tamamlandıktan sonra yüzde 20 oranında keyfi artışlar yapılmıştır. Belediye, AKP meclis üyeleri içerisinden seçtiği kişileri belediye başkan yardımcılığı görevine atamış ve 2012-2017 yılları arasında onlara tazminat ödemiştir. Bu tazminat normalde sadece devlet memurlarına verilir. Belediyeciliği bilmeyen, hukuk tanımayan, Güngören Belediyesi meclis kararı olmadan, Belediye Başkanı 'Sosyal Denge' sözleşmesi imzalamış ve bu yetkisiz işlem sonucunda belediye 2017 yılı için 3 milyon 889 bin lira zarara uğratılmıştır."

Temel Akkoç, belediye kayıtlarında görünmeyen ancak trafik sicili kayıtlarında belediye mülkiyetinde görülen araçlara da dikkat çekti. Akkoç, "34 AYS 11 plakalı araç, belediyeye göre Tanoba Belediyesi'ne satılmışken, araç akıbeti hakkında Tanoba Belediyesi'ne sorulduğunda, araç hakkında bilgileri olmadığını söylüyorlar. Hatta aracın karıştığı kaza dolayısıyla belediyemiz tazminata mahkum edilmiş, belediyemiz tazminatı bütçeden ödemiştir" dedi.

Muhalefet partilerin ilçe başkanları basın toplantısında tek tek konuşarak, bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

İlgili Haberler